Ännu ett falskt brandlarm från Ekillaskolan

Fem gånger denna månad ryckte Brandkåren Attunda ut efter brandlarm på Ekillaskolan i Märsta. Larmen visade sig vara falska. "Det är jätteallvarligt" säger distriktschef Per Jonsson.

Ekillaskolan  i Märsta

Ekillaskolan i Märsta

Foto: Maria Larsdotter/Arkvibild

Märsta2019-11-15 07:00

Två gånger har man antänt en hårsprej på toaletten. En papperskorg har man också tänt på. Den 14 november, har man tänt en papperslapp under en brandvarnare.  Dagen därpå har man eldat något så brandvarnaren smälte.

–  Brandmännen åkte direkt dit med blåljus och sirener, helt i onödan när det inte är skarpt läge, bara för att någon busar. Tänk om det är någon annan som verkligen behöver vår hjälp? Jag är inte alls glad över det här. Det är jätteallvarligt, säger Brandkåren Attundas distriktschef Per Jonsson. 

Dessutom finns det alltid stora risker för olyckor när brandmännen gör utryckning.

–  När vi åker med blåljus kör vi fortare än normalt. 

Han önskar att alla ska vara medvetna om allvaret i situationen. Under vecka 47 besöker därmed brandmännen Ekillaskolan för att ge skoleleverna utbildning om konsekvenserna vid ett falskt larm. 

En kritisk skolanställd berättar för tidningen hur skolbarnen evakuerats till fotbollsplanen som är uppsamlingsplats: 

–  Det var oordnad evakuering från skolans sida med otydliga markeringar för vart klasserna ska ställa sig, inga som säkrar att man räknar alla elever, man använder inte gul väst, och använder ingen megafon för att informera.

Per Jonsson tycker att det är viktigt att skolan har en bra organisation i händelse av brand. Det behöver inte betyda att man måste ha en gul väst. 

Tidningen har kontaktat skolan, men utan att kunna få en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!