27 september kommer Marés Lendway från Husby-Ärlinghundra Märsta hembygdsförening, som idag förvaltar byggnaden, att berätta om skolans historia på sopplunchen.
– Skolan skänktes till fattiga barn av kungens silvermästare, säger Märstaläraren Marés Lendway.
Silvermästaren hette Jöns Eriksson, som hade härkomst från Broby gård i Märsta. Han skötte om kungens silverbestick och föremål och reste därmed mycket med kungen när denne flyttade från slott till slott.
Jöns Eriksson testamenterade pengar till en skola och lön till den som skulle hålla i skolan. Skolan byggdes klart 1697. Men skolan blev ett skrytbygge.
– Det var ett fuskbygge. Det regnade in, det var trasigt och golvet ruttnade. Det var väldigt kallt i byggnaden så i början var föräldrarna emot att släpa dit barnen. Skolan hade en dålig byggmästare, så man fick renovera den flera gånger.
Det var inte heller lätt att få barn till skolan då fattiga föräldrar föredrog att barnen hjälpte till med arbete.
Men så kom den allmänna skolplikten 1842.
– Förr gick barn till skolan sex dagar i veckan. På sjunde dagen gick de till kyrkan. Lektionerna var långa, från klockan nio till nästan sex på kvällen, säger hon.
Huset användes som skola fram till 1970-talet. Idag är det ett skol- och hembygdsmuseum. Sommaren 2019 renoverades Husby skola igen och har fått nya golv, ny toalett och nytt kök.