"MĂ„nga har sett vem som har skjutit"

Det finns flera vittnen till skjutningen utanför en MÀrstakrog natten till lördagen - problemet Àr tystnadskulturen som rÄder, enligt kommunpolisen Jonas Junered.

Foto: Jeanina Santiago

MĂ€rsta2019-09-30 14:00

Tidningen berĂ€ttade om skottlossningen utanför en krog i MĂ€rsta natten till lördag. TvĂ„ mĂ€n skottskadades. Tekniker, förhörs- och spaningsgrupper var i farten och polisen hade förstĂ€rkt nĂ€rvaro. Kommunpolisen Jonas Junered berĂ€ttar att det fanns en stor samling mĂ€nniskor pĂ„ plats vid hĂ€ndelsen. 

–  MĂ„nga har sett hela eller delar av hĂ€ndelsen. Det Ă€r mĂ„nga som garanterat vet vem som har skjutit. Men vi har en utmaning med tystnadskulturen som Ă€r fruktansvĂ€rt ond för samhĂ€llet. Det Ă€r polisens nĂ€st största utmaning efter gĂ€ngkriminaliteten. UtgĂ„ngen och tyngden i kommande förundersökningar och kanske Ă€ven rĂ€ttegĂ„ngen blir bĂ€ttre om alla stĂ€ller sig pĂ„ offrens sida sĂ„ att de fĂ„r rĂ€ttvisa, sĂ€ger Jonas Junered.   

Skottlossning brukar ske mellan kriminella gĂ€ng, men de tvĂ„ offren, bĂ„da lokala invĂ„nare, figurerar inte i kriminella kretsar, enligt honom.   

–  Hela hĂ€ndelsen Ă€r vansinnig med en skjutning bland massa folk, pĂ„ en restaurang dĂ€r folk bara har kul.   

En kroggĂ€st berĂ€ttar att hen satt vid ingĂ„ngen nĂ€r tre skarpa skott hördes. Överlevnadsinstinkten fick denne att springa och lĂ„sa in sig pĂ„ toaletten. 

– En kille lĂ„g utanför krogens dörr, vid uteserveringen. NĂ„gon vakt stod över honom och försökte stoppa blödningen. Det var blodigt dĂ€r han lĂ„g, sĂ€ger kroggĂ€sten. 

Fyra ordningsvakter sÄg bland annat till att kroggÀsterna inte tog sig ut förrÀn faran var över och ambulans och helikopter fanns pÄ plats.

– Vi fick sitta kvar cirka en timme innan polisen sade att det var okej att gĂ„ ut. Vi stod i kö för att komma ut, visade upp vĂ„ra ID och lĂ€mnade vĂ„ra telefonnummer.   

Hen var helt chockad av hĂ€ndelsen. –  Det Ă€r svĂ„rt att fatta, att bara vara ute pĂ„ en krog och sĂ„ skjuts det.   

Ärendet ligger nu hos avdelningen Grova brott Stockholm Norra som hĂ„ller i utredningen. HĂ€ndelsen rubriceras som mordförsök. Det finns fortfarande inga frihetsberövade.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!