Otryggheten ökar i Sigtuna och länet

Fyra av tio Sigtunabor avstår aktiviteter på grund av oro för att utsättas för brott.

Nästan hälften av alla Sigtunabor har avstått någon aktivitet på grund av otrygghetskänslor.

Nästan hälften av alla Sigtunabor har avstått någon aktivitet på grund av otrygghetskänslor.

Foto: TT

Märsta2019-11-28 14:00

Länsstyrelsen i Stockholms län genomför vartannat år en medborgarundersökning där känslan av otrygghet mäts.

Sammanfattningsvis ökar andelen personer som känner sig otrygga. Det senaste året har var femte person i länet känt sig rädd eller otrygg i sitt bostadsområde. Även i kollektivtrafiken och på gator och torg ökar otryggheten.

– Otryggheten har ökat under de åtta år som länsstyrelsen har genomfört medborgarundersökningar, men förändringarna är relativt små, säger Gunhild Graseman, analytiker på länsstyrelsen. 

I Botkyrka, Sigtuna, Järfälla, Upplands-Bro och Huddinge är det flest som avstått att genomföra en eller flera aktiviteter på grund av att utsättas för brott. I Norrtälje, Ekerö, Vallentuna och Vaxholm känner sig befolkningen mer trygg.

– Det är främst unga i länet som låter bli att göra saker. Bland dem som är mellan 18 och 30 år svarar var fjärde person att de flera gånger under det senaste året har avstått aktiviteter som till exempel promenad eller bio, säger Gunhild Graseman.

Nio av tio länsbor är positiva till kameraövervakning vid offentliga platser, men andelen Sigtunabor som är positiva till kameraövervakning är färre.

På frågan om personerna upplevt rädsla i samband med resa i kollektivtrafiken så hamnar Sigtuna i topp tillsammans med Sollentuna och Sundbyberg. I dessa tre kommuner är det flest som känner sig otrygga i samband med att de ska resa med bussar eller tåg.

Enkäten genomfördes fram till maj i år och skickades ut till 14 000 personer. 44 procent svarade.

Läs mer på länsstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!