"Ska passa sig för högt tonläge i debatten"

”Det är ingen som placeras någonstans av Sigtuna kommun, vi erbjuder bara stöd och vägledning.”

Kommunledningen i Sigtuna svarar genom Mattias Askerson (M) att de inte håller med om Jan Sahléns beskrivning av deras integrationsarbete.

Kommunledningen i Sigtuna svarar genom Mattias Askerson (M) att de inte håller med om Jan Sahléns beskrivning av deras integrationsarbete.

Foto: Jeanina Santiago/arkiv

Märsta2019-11-04 07:00

Det svarar Mattias Askerson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, på kritiken om social dumpning.

Han tycker att Kramfors kommunalråd ”ska passa sig från att ha ett sånt högt tonläge om hur andra kommuner arbetar med integrationen”.

På frågan om Sigtuna kommun följer intentionerna i bosättningslagen om att alla kommuner ska dela på ansvaret, svarar Askerson så här:

– Vi följer kraven att tillhandahålla bostäder för nyanlända under den tvååriga etableringstiden. Därefter har vi, likt ett stort antal kommuner, gjort bedömningen att de nyanlända har ansvar för sin egna boendesituation.

Jan Sahlén menar att ni pekar ut en grupp och säger att just dessa personer inte ”passar in” i Sigtuna. Kommentar?

– Sigtuna kommun ställer höga krav på de anvisade för att de ska lära sig svenska och komma ut på bostads- och arbetsmarknaden och på så sätt stå på egna ben, men att prata om att personerna i fråga “inte får plats” eller “inte passar in” är ett förhållningssätt som inte finns när vi arbetar med personer i behov av kommunens stöd.

Han poängterar att samtliga bostadskontrakt signeras av enskild individ.

– Det är alltså ingen som placeras någonstans av Sigtuna kommun, det vi erbjuder är hjälp, stöd och vägledning att hitta eget boende och att förmedla kontakter flera månader innan deras andrahandskontrakt löpt ut.

Under 2019 har hittills 57 hushåll av olika slag fått denna hjälp av Sigtuna kommun, varav 30 fått erbjudanden i regionen.

– Då det är svårt att hitta boenden i Stockholmsområdet,letar vi i hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!