"2009 har varit ett spännande matår"
"Jag tror att människor älskar gott bröd", skriver UNT:s matredaktör Lotta Frithiof i sin krönika som handlar om surdegsbröd.
Tv-program har ifrågasatt varför inte skolmaten lagas från grunden. I skuggan av klimatförändringen har vi fått lära oss att inte slänga rester i sophinken. Ekomat och närodlat är andra tecken på respekt för råvarorna. Tillsatser är inte längre något som vi tuggar i oss utan att undra över nödvändigheten.
En annan riktigt rolig sak är att Uppsala har fått surdegsbröd.
När kollegan Maria Person skulle skriva om surdegsbröd för fyra år sedan dammsög hon Uppsalas butiker. Hon hittade ett enda. Och det var importerat ifrån Paris! Vilken ökenvandring, skrev hon, och åkte i stället till Enköping och träffade surdegsbagaren Fabian Flink.
Hon fick en massa upprörda mejl från läsare som liksom hon letade efter surdegsbröd. Numera har Maria flyttat till Skåne, inte enbart på grund av dåliga Uppsalabröd, men jag önskar att hon fått uppleva surdegsbrödens ankomst till Uppsala.
Jag tror att människor älskar gott bröd och då menar jag tyvärr inte de som är bakade på stora bageriindustrier, bröd som aldrig varit i närheten av en knådande hand. Utan bröd som är hantverksmässigt framställt.
På årets sista dag blir det surdegsbröd på Mat & Dryck. Vad kan väl vara en bättre start på det nya året än att göra sin egen surdegsgrund? En som räcka i tusen år och gå i arv mellan generationer. Om du sköter om den vill säga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!