Äggsallad med sill
(4-5 port)Grädda först en smördegsbotten. Lägg därpå en blandad ägg- och sillsallad. I stället för smördegsbotten kan man grädda ett pajskal och låta det kallna helt innan det fylls.1 kyld rektangulär smördeg + hälften av ytterligare 1 förpackning av densamma, 25x42 cm, 275 g7 hårdkokta ägg3 dl kesella eller gräddfil1 stort fast och syrligt äpple, gärna rödskaligt1 burk matjessill, ca 200 g (varav 125 g sill)2 salladslökar, ca 1 dl strimlat (eller grönt från purjolök)ca 3 msk av sillspadet1 krm citronpepparklippt gräslök
Skär ut en smal kant (30 cm i diameter) ur kvarvarande deg. Pensla rundelns kant (den som ligger på plåten) med vatten.
Vrid det utskurna smala bandet och fäst på rundeln. Nagga botten tätt med en gaffel. Grädda den i ugn vid 200 grader ca 20 min. När botten är färdiggräddad så stick hål i den så att den sjunker ihop lite. Låt kallna.
Häll kesella eller gräddfil i en skål. Skala och hacka äggen. Spar ett ägg, gulan, men hacka vitan. Lägg t ex äggen i en äggskärare och skär igenom, vrid ägget och skär igenom. Nu är det hackat. Lägg ner i skålen. Skölj, kärna ur och tärna äpplet fint.
Låt sillen rinna av men spar spadet. Dela sillen i mindre bitar. Skölj och strimla salladslöken. Blanda ner allt i skålen. Smaka av med sillspad och peppar.
Gör gärna röran en till två timmar innan, så att den får mogna. Lägg upp sillröran på bottnen. Garnera med den sparade gulan som pressas genom en sil och klipp över gräslök.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!