600-700 g älgentrècôte
smör till stekning
1 tsk torkad timjan
flingsalt och nymald svartpeppar
Sötpotatispuré:
350 g sötpotatis
20 g smör
3-4 msk grädde
1-2 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
Rödvinssås:
1 schalottenlök
1 liten morot
1 skiva bacon
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 dl rödvin
5 dl stark oxbuljong
3 msk Maizenaredning
salt och nymald svartpeppar
1 nypa mörkt muscovadosocker, alt rå- eller strösocker
1 tsk smör
Serveringsförslag: Rostad potatis, rostade rödbetor, stekta kantareller
1. Börja med rödvinssåsen: Finhacka lök och morot. Skär baconet i bitar. Fräs det i smöret i en kastrull utan att det tar färg. Rör i tomatpuré och låt det fräsa med en minut. Häll i vin och buljong och låt det koka utan lock tills hälften återstår. Sila bort lökfräset. Låt såsen koka upp på nytt och red av med Maizenan. Smaka av med salt, peppar och socker. Klicka i en sked smör och håll varmt.
2. Sötpotatispuré: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i grova skivor, ca 3 cm tjocka. Lägg dem i en form med lite olja och rosta sötpotatisen ca 15 minuter eller tills de blir mjuka. Mixa slätt tillsammans med smöret. Mixa i grädden och smaka av med salt och peppar. Servera genast.
3. Kött: Låt köttet ligga i rumstemperatur en halvtimme innan tillagning. Skär det i fyra portionsskivor. Hetta upp lite smör i en panna och vänta tills det tystnat. Lägg i köttet, ej mer än två skivor åt gången. Bryn det ca 3 minuter på var sida. Strö på timjan, salta och peppra. Låt köttet ligga kvar i pannan men dra den åt sidan. Servera med sötpotatispurén, rödvinssåsen och gärna något mer tillbehör.