Hasselbackspotatis
12 medelstora
potatisar
100 g smör
Ströbröd
Salt och peppar
Skala och skåra potatisen. Lägg i ugnsfast form och hyvla över smöret, salta och peppra. Kör i ugnen, 225 grader i 20 min, ta ut och ös potatisen med smör och strö på ströbrödet. Baka ytterligare 20 min eller tills potatisen är mjuk.
Gräddsås
3 dl grädde
1 dl rödvin
1 schalottenlök
1 msk dijonsenap
2 msk svartvinbärsgelé
2 msk kalvfond
Maizena,salt och peppar
Hacka och fräs schalottenlöken. Tillsätt kalvfond och rödvin, reducera till hälften och slå på grädden, smaka av med gelé, dijonsenap, salt och peppar. Red av med maizena.
Älgfärsbiffar
500 g älgfärs
2 ägg
0,75 dl havregryn blötlagd i 1 dl vatten
50 g getost
1 tsk hackad timjan
1 tsk hackad rosmarin
1 krm torkad mejram
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser i en bunke, låt vila 15 min. Forma till jämnstora biffar och stek 3-4 min på varje sida, tills de är rosa inuti. Servera med smörstekta kantareller och rårörda lingon.