1 gul lök
rapsolja
3 dl rött vin
4 dl oxbuljong
1 msk tomatpuré
1–2 msk dijonsenap
timjan
rosmarin
1 lagerblad
800 g grytkött av älg (t.ex. bog eller högrev)
smör till stekning
2 palsternackor
2 morötter
5–8 schalottenlökar
3–4 msk rårörda lingon
3 dl grädde
salt och peppar, ev maizena
1. Skala och hacka den gula löken och bryn den lätt i rapsolja i en gryta tillsammans med timjan, rosmarin och lagerblad. Tillsätt rödvin och oxbuljong och låt koka i ca 15 min.
2. Putsa köttet och skär i mindre bitar. Salta och peppra köttet och bryn det i smör i en het stekpanna så att det får färg.
3. Lägg köttet i rödvinsskyn och låt koka på svag värme i ca 1–1,5 timmar.
4. Skala och skär palsternackor och morötter i stavar och lägg ner i grytan tillsammans med schalottenlök och lingon. Häll på grädden och låt grytan koka på svag värme i ytterligare ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.
5. Red ev. med maizena. Strö över lite hackad persilja och servera med potatismos och rårörda lingon eller rabarberchutney.