Älggryta

Tips! Grytan kan med fördel göras i större sats och blir bara bättre av att stå och dra i ett par timmar. Älgköttet kan även bytas ut mot annat viltkött såsom exempelvis hjort eller rådjur.

Mat & dryck2011-10-20 08:23

1 gul lök
rapsolja
3 dl rött vin
4 dl oxbuljong
1 msk tomatpuré
1–2 msk dijonsenap
timjan
rosmarin
1 lagerblad
800 g grytkött av älg (t.ex. bog eller högrev)
smör till stekning
2 palsternackor
2 morötter
5–8 schalottenlökar
3–4 msk rårörda lingon
3 dl grädde
salt och peppar, ev maizena

 1. Skala och hacka den gula löken och bryn den lätt i rapsolja i en gryta tillsammans med timjan, rosmarin och lagerblad. Tillsätt rödvin och oxbuljong och låt koka i ca 15 min.

2. Putsa köttet och skär i mindre bitar. Salta och peppra köttet och bryn det i smör i en het stekpanna så att det får färg.

3. Lägg köttet i rödvinsskyn och låt koka på svag värme i ca 1–1,5 timmar.

4. Skala och skär palsternackor och morötter i stavar och lägg ner i grytan tillsammans med schalottenlök och lingon. Häll på grädden och låt grytan koka på svag värme i ytterligare ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

5. Red ev. med maizena. Strö över lite hackad persilja och servera med potatismos och rårörda lingon eller rabarberchutney.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!