1 gul lök
rapsolja
3 dl rött vin
4 dl oxbuljong
1 msk tomatpuré
1â2 msk dijonsenap
timjan
rosmarin
1 lagerblad
800 g grytkött av Àlg (t.ex. bog eller högrev)
smör till stekning
2 palsternackor
2 morötter
5â8 schalottenlökar
3â4 msk rĂ„rörda lingon
3 dl grÀdde
salt och peppar, ev maizena
1. Skala och hacka den gula löken och bryn den lÀtt i rapsolja i en gryta tillsammans med timjan, rosmarin och lagerblad. TillsÀtt rödvin och oxbuljong och lÄt koka i ca 15 min.
2. Putsa köttet och skÀr i mindre bitar. Salta och peppra köttet och bryn det i smör i en het stekpanna sÄ att det fÄr fÀrg.
3. LĂ€gg köttet i rödvinsskyn och lĂ„t koka pĂ„ svag vĂ€rme i ca 1â1,5 timmar.
4. Skala och skÀr palsternackor och morötter i stavar och lÀgg ner i grytan tillsammans med schalottenlök och lingon. HÀll pÄ grÀdden och lÄt grytan koka pÄ svag vÀrme i ytterligare ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.
5. Red ev. med maizena. Strö över lite hackad persilja och servera med potatismos och rÄrörda lingon eller rabarberchutney.