Älggryta

Tips! Grytan kan med fördel göras i större sats och blir bara bĂ€ttre av att stĂ„ och dra i ett par timmar. Älgköttet kan Ă€ven bytas ut mot annat viltkött sĂ„som exempelvis hjort eller rĂ„djur.

Mat & dryck2011-10-20 08:23

1 gul lök
rapsolja
3 dl rött vin
4 dl oxbuljong
1 msk tomatpuré
1–2 msk dijonsenap
timjan
rosmarin
1 lagerblad
800 g grytkött av Àlg (t.ex. bog eller högrev)
smör till stekning
2 palsternackor
2 morötter
5–8 schalottenlökar
3–4 msk rĂ„rörda lingon
3 dl grÀdde
salt och peppar, ev maizena

 1. Skala och hacka den gula löken och bryn den lĂ€tt i rapsolja i en gryta tillsammans med timjan, rosmarin och lagerblad. TillsĂ€tt rödvin och oxbuljong och lĂ„t koka i ca 15 min.

2. Putsa köttet och skÀr i mindre bitar. Salta och peppra köttet och bryn det i smör i en het stekpanna sÄ att det fÄr fÀrg.

3. LĂ€gg köttet i rödvinsskyn och lĂ„t koka pĂ„ svag vĂ€rme i ca 1–1,5 timmar.

4. Skala och skÀr palsternackor och morötter i stavar och lÀgg ner i grytan tillsammans med schalottenlök och lingon. HÀll pÄ grÀdden och lÄt grytan koka pÄ svag vÀrme i ytterligare ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

5. Red ev. med maizena. Strö över lite hackad persilja och servera med potatismos och rÄrörda lingon eller rabarberchutney.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!