Älgwallenbergare med potatispuré och rårörda lingon

(4 port) Wallenbergare 400 g älgfärs 4 dl grädde 100 g Äggula (ca 6 st) Salt och svartpeppar1 paket panko (går även bra med vanligt ströbröd)Smör till stekningPotatispuré400 g potatis2 dl standardmjölk3 dl vispgrädde30 g smörsalt och pepparRårörda lingon250 g frysta eller färska lingon125 g sockerBlanda socker och lingon väl och låt stå i kyl i ca 24 timmar. Rör om då och då för att få sockret att smälta smabbare. När sockret är helt smält i lingonen är det klart.Håller ca 2 veckor i kylen, går även att frysa in.100 g gröna ärtor1 st schalottenlökLite smör till stekning

Mat & dryck2009-10-15 09:03
Wallenbergare
Mixa färs och äggula i matberedare (köksassistent). Tillsätt under tiden grädden sakta. Smeten ska vara väldigt lös. Smaka av med salt och peppar. Lägg färsen i bunke och låt vila i kylen minst 15 minuter. Slå panko eller ströbröd i botten på stor form. Forma färsen i lagom stora biffar (blöt händerna i kallt vatten mellan varje biff). Vänd biffarna i panko på båda sidorna. Stek i smör på medelvärme tills wallenbergarna fått fin färg och är klara rakt igenom. Färsen kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylskåp. Äger man ingen matberedare går det att blanda för hand i en bunke på samma sätt som i matberedaren, skillnaden är att matberedarfärsen blir smidigare.

Potatispuré
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Slå bort vattnet och låt potatisen ånga av.
Pressa potatisen genom potatispress. Värm grädde och smör. Tillsätt det i purén och vispa till ett fluffigt mos. Blir moset för fast i koncistensen tillsätt mer mjölk eller grädde. Smaka av med salt och peppar.

Rårörda lingon
Blanda socker och lingon väl och låt stå i kyl i ca 24 timmar. Rör om då och då för att få sockret att smälta smabbare. När sockret är helt smält i lingonen är det klart.
Håller ca 2 veckor i kylen, går även att frysa in.

Gröna ärtor
Fräs lök och gröna ärtor snabbt i varm panna. Servera gärna med skirat smör eller rödvninssky (recept vid renfilé)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!