Efter att ha varit i Frida Harjus kök på Väktargatan i Uppsala bara en liten stund inser vi att vi befinner oss i en experimentverkstad. Men ingenting här sker av an slump. Frida Harju vet vad hon gör. Om några månader är hon färdigutbildad kostvetare.
I skafferiet trängs mjölpåsar av sorterna hasselnöt, bovete, kokos, quinoa, nyponskal och mandel. Sorter utan gluten. Hon vill ta bort vitt mjöl, stärkelse och socker ur sina maträtter och bakverk för att hon ser det som skadligt för hälsan och ökar risken för välfärdssjukdomar. Att laga god mat med grädde och socker är ingen konst, tycker hon.
– Jag älskar att utmana mig själv. När jag provlagar brukar min pojkvän vara försökskanin, han är väldigt skeptisk och ärlig, säger hon som ofta hittar på recept till nyttig snabbmat.
På spisfläkten står en burk med lite surdeg i botten. Degen heter Benny, kommer ifrån Tyskland och används flitigt av Frida.
Men i dag ska hon baka små glutenfria hamburgerbröd till sin pulledpork som är vegetarisk. På en blogg har hon hittat inspiration till en ingrediens som heter jackfrukt, en trådig grönsak som växer i sydostasiatiska länder. Hon har bestämt sig för att äta mindre kött, både för hälsans skull och för miljöns.
– Jag läste om begreppet flexitarian och insåg det är nog jag det, säger Frida och skrattar till.
Flexitarian är en beskrivning av dem som äter kött men bara då och då. Begreppet uppstod i Usa och spås bli årets trenddiet. Det passar alla som vill avstå från kött under längre eller kortare perioder, typ en eller två dagar i veckan.
Nyligen åkte hon och hennes syster Kortvasan de har bestämt sig för att göra en tjejklassiker i år. Förutom skidloppet ingår Tjejvättern 100 km på cykel, Vansbro Tjejsim och Lidingöloppet, 10 km. Medan systern kör på envishet tränar Frida nästan alla dagar i veckan och lagar mat för den som tränar. Det vill säga mycket protein, grova grönsaker och vällagad mat. För Frida Harju hör val av mat ihop med hur bra prestationen blir. Hon har en dröm om att någon gång i framtiden ställa upp i en kroppsbyggartävling.
I bokhyllan i köket står kokböcker som "Idrottarnas kokbok" och "Muskelmat". Att samtidigt jaga protein och minska på köttkonsumtionen kan verka som en svår ekvation men det är bara okunnigt att tro.
– Det är mera protein i havregryn än i vissa korvar, säger Frida och tar ut brödet ur ugnen och en karaktäriskt doft av nybakat ockuperar köket.
Sen är det dags för henne att dra i jackfrukten. Och precis som köttet i pulledpork faller isär trådvis beter sig den asiatiska grönsaken. Och både smak och konsistens är nästan otäckt lika originalet.
Till efterrätt blir det chiapudding som påminner om en smoothie och serveras i höga glas.
– Den är väldigt poppis nu och innehåller mycket omega 3, vitaminer och mineraler, säger Frida Harju och toppar chiapuddingen med egenplockade blåbär från Skutskärstrakten där hon vuxit upp.
Frida Harju är en foodie, och följer andra foodies på sociala medier. Hon lägger ut matbilder på Instagram och på bloggen för att inspirera andra att tänka: Jaha, så här kan man ju göra också.