"Älskar att utmana mig själv i köket"

Hon lagar vegetarisk pulledpork och andra egna recept. Uppsalabon Frida Harju nöjer sig inte med andras. Hon provlagar med olika ingredienser tills resultatet blir både gott och nyttigt, inte minst för den som tränar. I dag börjar hon blogga på unt.se/matamuskeln.

Frida Harju

Frida Harju

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2014-02-27 09:03

Efter att ha varit i Frida Harjus kök på Väktargatan i Uppsala bara en liten stund inser vi att vi befinner oss i en experimentverkstad. Men ingenting här sker av an slump. Frida Harju vet vad hon gör. Om några månader är hon färdigutbildad kostvetare.

I skafferiet trängs mjölpåsar av sorterna hasselnöt, bovete, kokos, quinoa, nyponskal och mandel. Sorter utan gluten. Hon vill ta bort vitt mjöl, stärkelse och socker ur sina maträtter och bakverk för att hon ser det som skadligt för hälsan och ökar risken för välfärdssjukdomar. Att laga god mat med grädde och socker är ingen konst, tycker hon.
– Jag älskar att utmana mig själv. När jag provlagar brukar min pojkvän vara försökskanin, han är väldigt skeptisk och ärlig, säger hon som ofta hittar på recept till nyttig snabbmat.

På spisfläkten står en burk med lite surdeg i botten. Degen heter Benny, kommer ifrån Tyskland och används flitigt av Frida.

Men i dag ska hon baka små glutenfria hamburgerbröd till sin pulledpork som är vegetarisk. På en blogg har hon hittat inspiration till en ingrediens som heter jackfrukt, en trådig grönsak som växer i sydostasiatiska länder. Hon har bestämt sig för att äta mindre kött, både för hälsans skull och för miljöns.
– Jag läste om begreppet flexitarian och insåg det är nog jag det, säger Frida och skrattar till.

Flexitarian är en beskrivning av dem som äter kött men bara då och då. Begreppet uppstod i Usa och spås bli årets trenddiet. Det passar alla som vill avstå från kött under längre eller kortare perioder, typ en eller två dagar i veckan.

Nyligen åkte hon och hennes syster Kortvasan de har bestämt sig för att göra en tjejklassiker i år. Förutom skidloppet ingår Tjejvättern 100 km på cykel, Vansbro Tjejsim och Lidingöloppet, 10 km. Medan systern kör på envishet tränar Frida nästan alla dagar i veckan och lagar mat för den som tränar. Det vill säga mycket protein, grova grönsaker och vällagad mat. För Frida Harju hör val av mat ihop med hur bra prestationen blir. Hon har en dröm om att någon gång i framtiden ställa upp i en kroppsbyggartävling.

I bokhyllan i köket står kokböcker som "Idrottarnas kokbok" och "Muskelmat". Att samtidigt jaga protein och minska på köttkonsumtionen kan verka som en svår ekvation men det är bara okunnigt att tro.
– Det är mera protein i havregryn än i vissa korvar, säger Frida och tar ut brödet ur ugnen och en karaktäriskt doft av nybakat ockuperar köket.

Sen är det dags för henne att dra i jackfrukten. Och precis som köttet i pulledpork faller isär trådvis beter sig den asiatiska grönsaken. Och både smak och konsistens är nästan otäckt lika originalet.

Till efterrätt blir det chiapudding som påminner om en smoothie och serveras i höga glas.
– Den är väldigt poppis nu och innehåller mycket omega 3, vitaminer och mineraler, säger Frida Harju och toppar chiapuddingen med egenplockade blåbär från Skutskärstrakten där hon vuxit upp.

Frida Harju är en foodie, och följer andra foodies på sociala medier. Hon lägger ut matbilder på Instagram och på bloggen för att inspirera andra att tänka: Jaha, så här kan man ju göra också.

Frida Harju

Ålder: Fyller snart 25 år.

Familj: mamma, pappa (skilda) 3 syskon - Elina, Henrik, Christian. är sambo med syrran

Pluggar: Sjätte och sista terminen, kostvetarprogrammet

Extraknäck: Egna föreläsningar, kostscheman, Servitris på Ärna, Lagerarbetare på Akademiska

På fritiden: Tränar och lagar mat i massor, läser mycket både skönlitteratur och tränings/matfakta i tidningar

Äter helst: Min frukost som är lika varje dag (havregrynsgröt, rivet äpple, kanel, mjölk, surdegsbröd av Benny med kalkon, grönsaker och ägg på, tröttnar aldrig) Annars min Pulled chicken som är lika god som pulled pork men mer hälsosam och snällare mot miljön

Äter aldrig: vitt bröd, pasta

Drömmer om: Att få jobba med något som jag brinner för efter utbildningen. Att hjälpa människor i deras vardag med kosten på något sätt. Kanske kostskribent.

Blogg: unt.se/matamuskeln

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!