Ankbröst med havtorn

pingstmeny. Susanne lagar pingstmat hemma i köket på Salabackegatan.

pingstmeny. Susanne lagar pingstmat hemma i köket på Salabackegatan.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2010-05-20 09:04

(4 personer)
2 st ankbröst, totalt ca 800 g
4 msk havtornsmarmelad
salt, peppar
Rödvinssky med havtorn:
smör till stekning
3 st schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 msk koncentrerad kalvfond
2-3 msk balsamvinäger
3 dl matlagningsvin
1 msk råsocker
3 dl vatten
3 msk havtornsmarmelad

1. Börja med skyn. Stek all hackad lök på låg värme. Blanda i övriga ingredienser och sjud på låg värme ca 30 min medan ankbrösten tillagas.

2. Skär försiktigt med vass kniv ett rutmönster i skinnet på ankbrösten. Salta och peppra runt om. Stek dem med skinnsidan ner i het stekpanna ca 3 min. Vänd och stek på andra sidan ca 2 min. Ugnsstek mitt i ugnen i 150° ca 20 min (ca 50° innertemperatur), ta ut och lägg på havtornsmarmeladen. Ställ in i ugnen igen tills de visar 58° innertemperatur. De ska vara rosa. Låt vila 5 min under folie för att bevara vätskan i köttet. Salta de uppskurna skivorna innan servering och fördela skyn över.

Potatispuré:
knappt 1 kg potatis
2-3 dl mjölk (gärna 3%)
2 msk smör, salt och vitpeppar
3 msk gräddfil
2 dl riven västerbottenost
ev gräslök till garnering

Skala och koka potatisen ca 25-30 min. Stampa eller pressa potatisen i kastrullen. Blanda ner 2-3 dl mjölk efter önskad konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar, gräddfil och gärna en klick smör. Vid servering strös riven västerbottensost och gräslök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!