Grundrecept för semlebullar
Bra är att baka en hel sats bullar och ha i frysen och ta fram eftersom man behöver.
12-15 stycken
100 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
1 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör ner kardemumma, salt, socker och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 40 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 12-15 bitar. Rulla till bullar mot bakbordet och lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Apelsinsemlor med hasselnötsmassa och kanelgrädde
Med smak av apelsin blir de här semlorna spännande. Mandelmassa är utbytt mot hasselnötsmassa och kanel har smugit sig in i grädden. En perfekt smakkombination!
1 sats semlebullar
Fyllning
200 g hasselnötsmassa
inkråm från bullarna
1/2 dl mjölk
rivet skal från 1 ekologisk apelsin, ca 1 msk
Kanelgrädde
3 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
1 tsk malen kanel
Dekoration
Florsocker
rivet skal från 1 ekologisk apelsin, ca 1 msk
Skär varje bulle i två delar. Gröp ur en matsked ur varje bulles underdel och smula i en skål. Rör i hasselnötsmassan och blanda det tillsammans med mjölken och apelsinskalet till en kräm. Fördela det i de urgröpta halvorna. Vispa grädden med strösocker och kanel. Fördela det över bullarna. Lägg på locken och pudra med florsocker. Garnera med rivet apelsinskal.