Apelsinsemlor med hasselnötsmassa och kanelgrädde

Liselotte Forslin bakar semlor

Liselotte Forslin bakar semlor

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2012-02-16 08:57

Grundrecept för semlebullar
Bra är att baka en hel sats bullar och ha i frysen och ta fram eftersom man behöver.
12-15 stycken

100 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
1 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör ner kardemumma, salt, socker och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 40 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 12-15 bitar. Rulla till bullar mot bakbordet och lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.  Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Apelsinsemlor med hasselnötsmassa och kanelgrädde

Med smak av apelsin blir de här semlorna spännande. Mandelmassa är utbytt mot hasselnötsmassa och kanel har smugit sig in i grädden. En perfekt smakkombination!

1 sats semlebullar
Fyllning
200 g hasselnötsmassa
inkråm från bullarna
1/2 dl mjölk
rivet skal från 1 ekologisk apelsin, ca 1 msk
Kanelgrädde
3 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
1 tsk malen kanel
Dekoration
Florsocker
rivet skal från 1 ekologisk apelsin, ca 1 msk

Skär varje bulle i två delar. Gröp ur en matsked ur varje bulles underdel och smula i en skål. Rör i hasselnötsmassan och blanda det tillsammans med mjölken och apelsinskalet till en kräm. Fördela det i de urgröpta halvorna. Vispa grädden med strösocker och kanel. Fördela det över bullarna. Lägg på locken och pudra med florsocker. Garnera med rivet apelsinskal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!