Äppelbröd

(3 kransar)6 dl vatten50 g jäst2 tsk salt, 1 tsk malen ingefära2 msk flytande honung3 msk oljaca 15 dl vetemjölFyllning: 6 äpplen, lite råsocker, grovt rågmjöl

Mat & dryck1999-10-20 14:05
Ljumma vattnet till 37 grader. Häll det över den smulade jästen i degbunken. Rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, ingefära, honung, olja och mjöl till en smidig deg. Ta gärna upp den på bakbordet och knåda in mjölet. Man känner bäst så hur mycket mjöl som degen tar upp.
Lägg degen i bunken och strö över lite mjöl. Täck över och jäs ca 40 min.
Ta upp degen på bakbordet. Knåda den ev med mer mjöl. Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangel ca 22 x 40 cm.
Riv äpplena direkt på degkakan (två små äpplen per kaka). Strö över lite råsocker och rågmjöl. Rulla ihop som till rulltårta och rulla den i grovt rågmjöl. Vrid degrullarna och foga ihop till en krans med ändarna invikta. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Jäs övertäckt ca 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen vid 225 grader 30--35 min. Låt svalna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!