Äppelcidersoppa med kanelparfait

(4 port)Kanelparfait2 äggulor2 msk florsocker2 dl vispgrädde1,5 tsk mald kanelSoppa3-4 äpplen0,5 vaniljstång1 flaska äppelcider 50 clsaften av 1 citronca 0,5 dl socker1 msk potatismjöl + 0,5 dl vatten

Mat & dryck2000-09-21 00:01
Äpple och kanel är två smaker som harmonierar utmärkt ihop. Parfaiten skedas upp i den ljumma soppan.
Vispa gulor med socker vitt och pösigt till parfaiten. Vispa grädden. Blanda samman äggsmet med grädde och kanel. Häll upp i form och täck över. Frys 3-4 timmar. Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna i en kastrull. Skölj, halvera och kärna ur äpplena. Hacka dem ganska fint. Koka äpplen, vaniljstång, cider, citronsaft och socker i ca 5 min. Red av soppan med potatismjöl utrört i kallt vatten. Koka upp och ta från värmen. Ta upp vaniljstången. Servera soppan kall eller ännu hellre lite ljum. Ta ut parfaiten och låt mjukna ca 15 min innan serveringen. Lägg en klick i soppan. Dofta ev över lite kanel .
Ostäpplen: Skölj, halvera och kärna ur 2 äpplen. Blanda 2 dl riven cheddarost med 2 msk grädde. Eller blanda 1,5 dl riven ädelost med 1,5 msk grädde. Fyll äpplena. Ugnsbaka dem i ugn vid 225 grader ca 15 min eller i mikrovågsugn på full effekt 2-3 min. Servera äpplena som dessert eller blanda olika sorters sallat med lätt dressing av olja och äppelcidervinäger och strö över rostade hassel- eller pinjenötter. Ställ ett äpple på sallatsbädden och bjud som förrätt. (2-4 port)
Frästa äppelklyftor: Smält 75 g margarin tillsammans med 1 dl socker i en stekpanna på svag värme tills sockret lösts upp. Öka värmen något och låt blandningen anta lätt brynt färg. Skölj, halvera och kärna ur 4-5 äpplen och klyfta ner dem i stekpannan. Låt dem bli knappt mjuka. Känn med en provnål. Servera dem ljumma med vispad grädde som t ex smaksätts med fint hackad syltad ingefära och någon tesked av ingefärslagen. (ca 4 port)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!