Äppelkokt lammstek

(8-10 port)Det får väl bli en lammstek också. Men den här ska kokas i äppeljuice.Ca 1,5 kg benfri lammstek2 dl koncentrerad äppeljuice1 l vatten0,5 msk salt1 msk soja1 bit hel ingefära8-10 kryddnejlikor1 gul lök

Mat & dryck2000-04-17 00:01

Sås: 5 dl buljong, 3 msk idealmjöl, 1 dl grädde, 1 tsk soja, 2 tsk torkad mynta, 0,5 tsk salt

Välj en gryta så att både kött och termometer får plats. Koka upp äppeljuice, vatten, salt, soja, ingefära, kryddnejlikor och skalad klyftad lök. Sätt in en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Hela röret ska vara inne. Lägg ner den i koklagen. Låt sakta sjuda under lock. Ta grytan från värmen när termometern visar 70 grader, koktid ca 1 tim och 15 min. Låt steken ligga kvar i grytan.
Sila och mät upp 5 dl buljong. Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner redningen i buljongen. Tillsätt soja, mynta och salt. Låt småkoka 3-5 min. Smaka av. Skär upp steken i skivor och servera med sås, ett äppel- eller myntagelé, kokt potatis och lätt stekta och strimlade morötter och palsternacka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!