Äppelkompott - med kardemummaglass och ingefärsskorpa

8 st syrliga äpplen1 dl socker2 msk vattenKardemummaglass:4 dl mjölk4 msk kardemummakärnor2 vaniljstänger2 dl socker4 äggulor8 dl crème fraicheIngefärsskorpa:125 g smör1/2 dl socker1 ägg3 dl havregryn3 dl vetemjöl2 tsk bakpulver1 1/2 dl mjölkriven ingefära

Mat & dryck2002-11-21 14:13
Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i mindre bitar. Värm alla ingredienserna i en kastrull tills äpplena mjuknar, men fortfarande behåller sin form. Servera ljummen med glass och skorpor.

Kardemummaglass:
Koka upp mjölk, kardemumma och urskrapade vaniljstänger. Dra kastrullen av spisen och låt svalna. (Mjölkens temperatur måste ner under 85 grader). Vispa samma socker och ägg och blanda med mjölken. Låt svalna. Blanda sedan i crème fraiche. Kör glassen i glassmaskin eller låt den stelna i frysbox. Rör då och då innan den stelnat. Det tar några timmar i frysen innan den är klar.

Ingefärsskorpa:
Vispa smör och socker poröst. Blanda i ägget. Blanda havregryn och mjölblandningen i smeten. Platta till cirka 1 cm tjock rektangel, på cirka 15 cm lång ooch 8 centimeter brett. Det blir 2 stycken. Lägg gärna på bakplåtspapper. Grädda i
ugnen på 200 grader i 20 minuter.
Ta ur skorpan och skär direkt i sneda avlånga stänger. Lägg på galler. Torka dem i ugn på 100 grader i 60 minter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!