Äppelpajer med mandelmassa och knäck

(6 portioner)3 äpplen50 g mandelmassa1/2 dl hasselnötter, grovhackade1/2 dl vispgrädde1/2 dl dl socker1/2 dl ljus sirap — kokas häftigt i en vid kastrull i ca 5 min50—75 g smör smältes i en kastrull tills det blivit ljusbrynt och "tystnat". Tag kastrullen åt sidan.2 dl vetemjöl och 1 krm salt blandas ner i smöret till en deg. Tryck ut degen i små pajformar (ca 8 cm i diameter).

Mat & dryck2005-10-20 10:05
1. Koka ihop hasselnötter, socker och sirap i cirka 5 minuter till en nötmassa.
2. Smält smöret i en kastrull tills det blivit ljust brynt och "tystnat". Tag kastrullen åt sidan.
3. Blanda vetemjöl och salt i det smälta smöret till en deg. Tryck ut degen i små pajformar (cirka 8 cm i diameter).
4. Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem i tunna klyftor.
5. Riv lite mandelmassa och lägg i botten av formarna. Lägg äppelklyftorna ovanpå. Skeda över nötmassan. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 20 min. Servera med glass eller grädde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!