Äpplen i maten
Äpplen är mycket mer än bara mos och kakor. Liselotte Forslin lagar maträtter med äpplen i: Grillade fläskskotletter, fransk bondsallad (se bilden) och äppel-och pepparrotsdressing till den rökt fisk.
Välj ett relativt fast höstäpple som matlagningsäpple, till exempel Åkerö eller Ingrid Marie. Du behöver inte skala äpplena, skalet mjuknar och det är fint med färgen. Se till att de är sköljda bara.
Utöver de recept jag komonerat här är äpplen mucket gott att fylla en stor majskyckling tillsammasn med rökt sidfläsk och lök, att steka med lök och timjan till blodpudding eller fläsk eller att skiva i tunna skivor på en macka med skinka eller kalkon, i sallad och så vidare.
RECEPTEN
Grillade fläskkotletter med äppel- och fänkålsragu
(4 portioner)
En smal och smakrik rätt som kan "redas av" med ett par matskedar crème fraiche för den som önskar. Ekologiska kotletter är värt varenda öre med tanke på vilken fin smak de har. Du kan givetvis steka kotletterna i stället för grilla. Ragun passar till all sorts fläskkött.
4 fläskkotletter, helst ekologiska
1 msk smör eller olivolja
1 fänkålsstånd
1 klyftad rödlök
2 klyftade fasta äpplen
5 strimlade torkadeaprikoser, alt 2 msk russin
4 kokta och skaladepotatisar i klyftor
2 dl stark köttbuljong
2 msk soja
2 tsk torkad timjan
salt och nymalen svartpeppar efter smak
Förbered en grill eller använd grillpanna. Sätt ugnen på 200 grader. Dela fänkålsståndet och skär bort rotstocken. Strimla fänkålen tvärs över. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn fänkål, rödlöksklyftor och äppelklyftor hastigt. Tillsätt aprikoser och den kokta potatisen. Häll på buljongen, sojan och timjan och låt det småkoka 3—4 minuter. Grilla kotletterna snabbt på båda sidor och låt de gå klart 3—4 minuter i ugnen. Salta och peppra generöst. Skär ett snitt och kontrollera att de är genomstekta. För lång tillagning ger torra och trista kotletter. Servera med ragun.
Fransk bondsallad med äpple
(4 portioner)
Perfekt lunchrätt är denna matiga sallad som innehåller både äpple, ägg, bacon och knapriga krutonger. Jag steker alltid mitt bacon i mikron mellan hushålls-papper så allt fett sugs upp. Kvar blir ett krispigt gott bacon.
2 brödskivor av ljust fiberrikt bröd
1 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
100 g sköljd och torkad babyspenat
1 paket bacon
2 mjukkokta ägghalvor
2 halverade och skivade äpplen
1/2 ask halverade cocktailtomater
1/2 skivad rödlök
2 msk kallpressad rapsolja, eller olivolja
1 tsk balsamvinäger
flingsalt och nymalen svartpeppar
Skär brödet i kuber och stek det knaprigt i oliv-olja och vitlök. Blanda spenaten med olja, vinäger, en nypa flingsalt och några tag med pepparkvarnen.
Dela baconpaketet i två delar och lägg ut hälftenav bitarna på dubbelt hushållspapper på ett fat. Lägg dubbelt hushållspapper över och stek mikron i cirka 4—5 minuter. Stek sedan resten på samma sätt. Blanda spenaten med bacon, ägg, äppelskivor, cocktailtomater och rödlök. Toppa med brödkrutongerna och servera genast.
Äppel - och pepparrotsdressing till rökt fisk
(4-6 portioner)
En tjock dressing med Sveriges svar på olivolja — kallpressad rapsolja. Den smakar sommar, gräs och nöt på samma gång. Du kan använda vanlig rapsolja också.
1 msk Honey Dijonsenap, alt vanlig söt
1 msk pressad citron
1 dl kallpressad rapsolja
2—3 msk grovriven pepparrot (beroende på styrka)
1/2 finhackat äpple
1/2 krm nymalen vitpeppar
1 krm salt
Till servering: Kallrökt lax, varmrökt fisk, stekt fisk m m
sallad kokt potatis om det är varmrätt
Vispa ihop senap med citron. Häll i oljan i en tunn stråle medan du fortsätter vispa tills det tjocknar lite. Rör i pepparrot och äpple och smaka av med salt och peppar. Servera med rökt fisk och rostat bröd samt några salladsblad till förrätt eller med kokt potatis som varmrätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!