Aprikosglass med sås och rostad mandel

(6—8 port)Aprikoser och citruslikör smaksätter glassen. Servera med sås på aprikos samt garnering av rostad mandel.1 dl socker, 1 dl vatten15 torkade, mjuka och ljusa aprikoser4 äggulor3 msk citruslikör (om man så vill) eller aprikoslag250 g kesella vanilj, 2 dl vispgrädde4 äggvitorSås: 1 burk aprikoserRostad mandel: 1 msk flytande margarin, 1 tsk socker, 1 påse (35 g) flagad mandel.

Mat & dryck2001-12-27 00:01
Blanda samman socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och tillsätt de smått klippta aprikoserna. Koka upp och låt koka till simmig konsistens ca 10 min. Ta från plattan och låt svalna något. Vispa ner ägggulorna i lagen med aprikoserna. Låt sjuda på svag värme till tjock och pösig konsistens. Ställ kastrullen i kallt vatten och låt kallna helt. Vispa då och då. Smaksätt äggkrämen med likör (eller aprikoslag). Blanda ner kesella och vispad grädde. Vispa vitorna till hårt skum och vänd/skär ner först hälften och sedan resten av vitorna. Klä en kallvattensköljd avlång bakform, rymd ca 1,2 — 1,5 l, med plastfolie. Häll i glasskrämen. Jämna till ytan. Frys först öppet tills ytan stelnat och täck sedan över och frys i minst 4—5 timmar eller över natt.
Mixa aprikoserna ur burken till en slät puré och rör ut med aprikoslag till lagom såskonsistens. Hetta upp fettet i en stekpanna och rör ner socker och mandel. Rosta till fin färg under omrörning. Låt kallna. Vid servering tempereras glassen. Stjälp upp den, ta bort folien och skär i skivor. Häll aprikossås på assietter och lägg på glassen. Garnera med den rostade mandeln. Servera genast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!