– Har ni fått fart på kastrullerna? Då kör vi i riset, säger Mats Naesstrom, delägare av Amandas mat- och vinstudio, med hög och tydlig röst.
Framför sig har han ett gäng arbetskamrater som står på rad vända mot honom. Det är andra gången de är ute på någon slags aktivitet tillsammans och valde mellan förslagen att gå på cookalong eller tatuera in företagets logga. Valet föll sig självklart, berättar Marie Wiik och skrattar.
– Det ska bli kul att laga lite finare mat än man brukar.
De jobbar ihop två och två och har just lagat balsamvinägersåsen som står färdig i åtta kastruller. Ingen har något recept att fördjupa sig i och det är nog tur det. Tempot är högt. Här är det simultanmatlagning som gäller.
De har två kokplattor per par och små burkar med uppmätta ingredienser som maizena, socker, en halv citron och en hel apelsin. Men hacka, skära och röra får de gör själva.
– På med nästa kastrull och i med en liter vatten. Sätt plattan på fullt, säger Mats Naesström som agerar levande recept.
Den som missar ett moment kan hamna på efterkälken.
– Såsen har vi koll på men resten....missade vi något nu? säger Erik Almén.
– Vi är vana att samarbeta men inte riktigt på det här sättet, säger Rune Ringom.
Erik och Rune kokar ihop en lag som de ska marinera sin rödingfilé i.
– Det här är världens enklaste sätt att tillaga en fisk på. Men se till att lagen täcker fisken, säger Mats.
– Är alla med?
Ingen svarar, alla pressar och river citron till dressingen.
– Kolla här nu, säger Mats Naesström och visar hur de ska tärna sitt äpple.
– Om ni gör dem riktigt fyrkantiga kommer förrätten att se arbetad ut i slutändan.
Efter att de dragit skinnet av rödingen och skurit den i tre bitar utan att trycka, är det dags att lägga upp förrätten. Då blir det nästan knäpptyst i rummet. Alla är extremt fokuserade på att göra uppläggningar. Mats har ställt fram en färdig tallrik som de kan titta på och inspireras av. Men uttrycken är individuella.
– Jag kör en Salvador Dali här. Vad gör ni? säger Fredrik Lehmann.
– Kubism! får han till svar.
Menyn är uttänkt för att gästerna ska få prova på att laga restaurangmat. Tanken är att de ska ha förberett det mesta innan de sätter sig vid det dukade bordet.
Därför får de paketera in hjortfilén i folie och lägga in i ugnen innan de hugger in på förrätten.
Efter att ha lagat och ätit hjortfilen med risotto ska de grädda desserten, en chokladfondant som ska gå cirka 7 minuter i ugnen. Under tiden får de träna finmotoriken genom att filea en apelsin och sen lägga upp glassen.
– Lite socker under glassen fungerar som halkskydd, säger Mats Naesström.
Och så ska de bara vända den fluffiga chokladfondanten ut ur formen. Ett lite klurigt moment. Några får den lite på sniskan medan andra får till det perfekt.
Auri Lindén och Jenny Pettersson som lyckades med uppläggning är nöjda med kvällen som helhet.
– På jobbet är det rätt intensivt och vi hinner inte prata med varandra. Det har varit jättetrevligt, ett avslappnat sätt att umgås på och roligt att laga mat på det här sättet.
Arbetskamrater umgås på nytt och smakfullt sätt
Högt tempo. När det är cookalong på tv med Gordon Ramsey eller Mat-Tina Nordström finns en tjoande publik i studion. Det slipper cookalong-gästerna i Boländerna. Men det gäller att hänga med ändå. Simultanmatlagning kräver koncentration.
Auri Lindén och Jenny Pettersson lagar chokladfondant.
Foto: Emma Eriksson
Inkokt rödingfilé med höstäpple, löjrom och pepparrotscreme
(4 pers)
Rödingfilé: 2 st à 140 g
Lag till inkokning:
1 l vatten
0,5 dl ättika
4 msk salt
2 msk socker
Citronette: citronsaft och zest (rivet skal) av en citron, 1 dl rapsolja, 2 tsk socker
1 äpple
2 salladslökar
Pepparrotscreme:
2 msk crème fraiche
1 msk riven pepparrot
1 knivsudd salt
Rågbrödskrutonger:
100 g danskt rågbröd
Lite olja och salt
1. Blanda inkokningslagen och koka upp.
2. Skär rödingen i portionsbitar och lägg på ett bleck med höga kanter. Slå den
kokande lagen över rödingen (se till att det täcker) och låt stå i blecket i 15 min.
3. Blanda ingredienserna till citronetten. Tärna äpplet och skiva salladslöken mycket tunt. Blanda ihop och låt marinera i 10 minuter.
4. Vispa ihop crème fraich och pepparrot. Salta.
5. Tärna rågbrödet fukta med lite olja salta lätt och baka i ugn 200 grader i ca 5 min.
6. Servera med löjrom.
Helstekt hjortytterfilé med kantarellrisotto och balsamvinägersås
(4 pers)
4 st hjortytterfilé à 160 g
Kantarellrisotto:
2 schalottenlök
2 dl avorioris
100 g kantareller
4 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
4 msk riven parmesanost
2 msk smör
Balsamvinägersås
1 dl kalvfond, flytande
(den man köper i butik)
2 dl vatten
2 dl portvin
2 msk balsamvinäger
1 msk smör
salt och socker
1. Koka upp alla ingredienserna till såsen utom smöret och kryddorna.
2. Låt vätskan reducera till ca 1,5 dl återstår och såsen börjar bli lite simmig ca 1 tim.
3. Smaka av såsen med socker och salt.
4. Montera (rör i) i smöret innan servering för en blank och balanserad sås.
Hjortfilé:
1. Bryn hjortfilén hel. Salta och peppra.
2. Ställ i ugn på 60 grader tills kärntemp är på 55 grader, ca 40 minuter.
Risotto:
1. Hacka löken fint. Dela kantarellerna i mindre bitar.
2. Fräs löken i lite olja tillsammans med svampen. Tillsätt riset och en del av kycklingbuljongen samt vinet och späd efter hand med buljongen, rör ofta. När risotton börjar bli klar och riset känns aldente tillsätt parmesanosten.
3. Innan servering monteras smöret, smaka av med salt och peppar.
Chokladfondant – chokladbakelse
(4 portioner)
120 g mörk choklad
120 g smör
2 st äggulor
2 st hela ägg
25 g mjöl
35 g socker
1. Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull.
2. Blanda ägg och socker utan att vispa för hårt.
3. Tillsätt ägg och socker i chokladsmeten.
4. Sikta sist i mjölet.
5. Smöra och pudra cocottformarna (små formar, muffinsformar fungerar också) med cacaopulver.
6. Häll chokladsmeten i formarna och grädda 7 min i 220 grader.
7. Ta ut formarna och stjälp försiktigt upp chokladbakelserna på tallrik.
8. Servera med vaniljglass och sommarbär.
Tips på laktos– och glutenfri chokladbakelse:
Byt ut mjölet mot maizenastärkelse samt smöret mot mjölkfritt margarin. Resultatet blir lika bra.