De lägger fram ett klistermärke med ordet körförbud på bordet. Kanske vill de markera sin kritiska hållning. En yrkesskada, erkänner de. Trots oljud av bilar som besiktigas i Fyrislund märks tydligt att de fem besiktningsteknikerna är laddade och fokuserade på uppgiften. De älskar semlor och har inga problem att hålla koll på protokollen.
För att det ska kännas som en vanlig dag på jobbet borde där förstås stått ord som topplock, stötdämpning och underrede i protokollen istället för lock, grädde och bulle.
– Den här har ingen fjädring i alla fall, säger Lars Ekman om semlan från Kafé Kardemumma.
– Och topplocket på den här är jättedåligt, säger Hasse Lingman om Icas semla.
Fast varifrån semlorna kommer vet de inte under provsmakningen. För panelen på Bilprovningen har varje bakverk bara ett nummer. Och för att de inte ska falla i paltkoma delar de på semlorna istället för att äta åtta stycken hela var.
Till skillnad mot när de testar bilar spelar utseendet på semlorna roll.
– Den här ser ut som grodan Kermit, säger Hasse Lingman glatt om semlan från Karins skafferi.
– Ja, den är verkligen fin, som en snäcka. Nu ska vi vi se om den är lika god som den ser ut, säger Antoine Moubarak och tar en rejäl tugga.
– Mandelmassan är verkligen jättegod. Det verkar som om den är utblandad med grädden, säger Emely Vonkavaara, som trots att hon vanligtvis är skeptiskt mot mandelmassa gillar just den här.
– Men jag vill ha en god, fet klick mandelmassa. Det har den inte, säger Desirée Ahlquist.
Intill körs nya bilar upp på ramperna hela tiden. Nervösa bilägare följer sina bilars öde diskret med blicken. På lite avstånd ser de bilar hissas upp och ner. Medan vissa besiktningstekniker jobbar på som vanligt besiktigar andra semlor.
– Den här mandelmassan smakar inte mandel utan mest bara socker, säger Emely Vonkavaara om Ofvandahls semla.
– Femman skulle jag aldrig köpa. För liten, säger Hasse Lingman.
Men storleken ingår inte i bedömningen. Årets trend verkar vara semlor i olika storlekar. Till testet har vi försökt köpa de mest vanliga storlekarna men också vad som är normalt varierar. På en del ställen finns det semlor i två storlekar, stor och liten, medan andra har tre olika storlekar, mini, mellan och jättestor.
I år syns knappt några semlor med udda smaker i konditorierna, inga med blåbär eller andra försök till att hotta upp de klassiska semlorna.
– Nummer två har en fluffig och saftig bulle men grädden känns lite plain, säger Desirée Ahlquist om semlan från Forsa hembageri.
I vanliga fall har de ett tydligt regelverk att följa medan semlebesiktningen ger dem chans att fristyla. Men Hasse Lingman förklarar att han testar även semlor systematiskt.
– Jag provsmakar en sak i sänder, först locket, sen grädden annars är det lätt att blanda ihop intrycken.
– Det är något med den här semlan som inte stämmer. Jag kan inte förklara vad, lite som kolasmak i grädden fast inte på ett bra sätt, säger Antoine Moubarak om Icasemlan.
När det kommer till sista semlan är de fortfarande på hugget.
– Nästan synd att de börjar ta slut, säger Hasse Lingman, men den uppfattningen verkar han rätt ensam om.
Fast han erkänner att han inte kommer att köpa med sig semlor hem just den här dagen. Emely Vonkavaara förklarar att hon är förvånad att det ändå är så stora skillnader mellan bakverken fast de ser så lika ut.
Läs hela semmeltestet här!