Ärt- och persiljesoppa
(6 port)Till soppan serveras ostflarn. Gör dem i förväg och förvara i kakburk.500 g frysta gröna ärter1 gul lök1 morot2 msk margarin eller smör0,5 tsk torkad salvia,0,5 tsk torkad timjan1/2 lagerblad1 tsk salt1 l vatten + 2 hönsbuljongtärningar1 dl torr sherry om man har annars ytterligare 1 dl buljong1 dl persiljeblad, gärna slätbladig
crFme fraeche, 2 dl torrt mousserande vin
Ostflarn: cirka 100 g riven parmesan- eller västerbottensost
Tina ärterna. Skala och hacka löken. Skala och skär moroten och dela i bitar. Fräs margarin eller smör i en gryta. Fräs löken och lägg sedan ner morot, kryddorna och saltet. Häll på vatten och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt sherryn. Koka upp och låt sjuda cirka 10 min. Tillsätt ärterna och sjud 5 min. Lägg i persiljan mot slutet. Sila ifrån buljongen men spar den. Plocka bort morot och lagerblad (ska inte användas mer). Mixa resten med lite av buljongen skummigt i matberedare. Blanda ärtpurén med resten av buljongen. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar och eventuellt mer sherry. Servera soppan i varma tallrikar med en klick vispad crFme fraeche. Slå mousserande vin direkt i soppan och bjud med knapriga ostflarn.
Flarnen gör man så här: Riv någon av ostarna. Lägg den i små runda högar på bakpappersklädd plåt. Platta ut dem. Grädda mitt i ugnen vid 200 grader tills flarnen fått färg cirka 10 min. Böj dem över en bakkavel medan de ännu är varma. Låt dem kallna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!