Ärtsoppa

(6-8 port)Gör en stor sats och frys in för kommande ärtsoppsmåltider.Blötläggning: 500 g gula ärter (ca 6 dl), 2 l vatten, 2 msk saltKokning: 1,5 l vatten, 1 tsk salt, 2 gula lökar, 1 bit hel ingefära, 2 lagerblad, 1 tsk torkad smulad timjan, 1 tsk torkad smulad mejram, 2 hönsbuljongtärningar

Mat & dryck2002-01-10 00:01
Rensa och skölj ev ärterna. Lägg dem i stor bunke. Häll på vatten och salt. Saltet gör så att ärterna lättare tar upp vatten och sväller. Blötlägg 12-24 timmar. Slå bort blötläggningsvattnet. Koka upp ärter med vatten och salt. Plocka bort ev lösa skal och skumma. Skala och skär löken i klyftor. Skala ingefäran. Lägg i lök, ingefära och lagerblad. Koka sakta under lock 0,75-1,25 timmar tills de är mjuka.
Tillsätt mot slutet timjan, mejram och smulade buljongtärningar. Smaka av. Späd ev med vatten.
Servera med stekt fläsk helt enkelt uppträtt på ett spett eller helt utan fläsk men med hackade valnötter och en klick crème fraiche i soppan. Sötstark senap, fint strimlat grönt av purjolök, tärnad rökt skinka och färsk hackad timjan passar också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!