Asiatisk Clam Chowder

Den här rätten är perfekt som dejtingmat eller om du vill bjuda din partner på en mysig middag.

Mat & dryck2012-03-22 09:02

Ingredienser:

1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
½ morot
1/3 röd chili
1 citrongräs
ca 1 tsk skalad, riven ingefära
ca 200 g musslor (t.ex. blåmusslor)
1 dl vitt vin
3½ musseljuice
6 dl kokosgrädde
2 dl grädde
matolja
salt
1 lime
200 g lax
3 medelstora potatisar

Så gör du:
1.
Skrubba musslorna och ryck skägget. Om musslan inte stänger sig när du slår den lätt i bänken så kasta den. Hacka och fräs lök och vitlök mjuk i matolja utan att den får färg. Hacka chili och morot, krossa citrongräset (med t.ex. en kastrull) och låt fräsa med i någon minut.
Vänd ner musslorna, häll på vin, på med lock och låt koka i ca 3-5 min tills musslorna öppnat sig. Kasta musslorna som inte öppnat sig.

2.
Lyft upp musslorna och lägg dem åt sidan. Häll i musseljuice, grädde och kokosgrädde. Låt koka ca 45 min. Smaka upp med salt och limejuice.
Skala och tärna potatisen i 2 cm stora bitar. Koka i saltat vatten tills mjuka. Sila soppan.

3.
Koka upp. Tärna laxen i grova bitar och lägg i soppan, koka i ca 5 min tills laxen är färdig.
Tillsätt potatisen och musslorna. Servera i stor skål eller direkt ur kastrullen! Toppa med t.ex. vårlök och koriander. Servera gärna med ett gott bröd till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!