Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
½ morot
1/3 röd chili
1 citrongräs
ca 1 tsk skalad, riven ingefära
ca 200 g musslor (t.ex. blåmusslor)
1 dl vitt vin
3½ musseljuice
6 dl kokosgrädde
2 dl grädde
matolja
salt
1 lime
200 g lax
3 medelstora potatisar
Så gör du:
1. Skrubba musslorna och ryck skägget. Om musslan inte stänger sig när du slår den lätt i bänken så kasta den. Hacka och fräs lök och vitlök mjuk i matolja utan att den får färg. Hacka chili och morot, krossa citrongräset (med t.ex. en kastrull) och låt fräsa med i någon minut.
Vänd ner musslorna, häll på vin, på med lock och låt koka i ca 3-5 min tills musslorna öppnat sig. Kasta musslorna som inte öppnat sig.
2. Lyft upp musslorna och lägg dem åt sidan. Häll i musseljuice, grädde och kokosgrädde. Låt koka ca 45 min. Smaka upp med salt och limejuice.
Skala och tärna potatisen i 2 cm stora bitar. Koka i saltat vatten tills mjuka. Sila soppan.
3. Koka upp. Tärna laxen i grova bitar och lägg i soppan, koka i ca 5 min tills laxen är färdig.
Tillsätt potatisen och musslorna. Servera i stor skål eller direkt ur kastrullen! Toppa med t.ex. vårlök och koriander. Servera gärna med ett gott bröd till.
Asiatisk Clam Chowder
Den här rätten är perfekt som dejtingmat eller om du vill bjuda din partner på en mysig middag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!