Att laga rätt är stort ...

Vad är sant och vad är falskt av de matrön som öser ner över oss? Det vill tre kostvetar- och dietiststudenter ägna sina liv åt att hålla ordning på. I dag lagar de en nyttig trerättersmeny för en billig penning.

Foto:

Mat & dryck2011-09-15 09:40

- Vi lagar en meny som är smakrik och god, men ändå nyttigt. Och billig förstås men det blir den automatiskt, som student har man lärt sig att välja billiga råvaror, säger Karin Dahlqvist, som pluggar på dietistprogrammet men tidigare jobbat en del som kock innan hon började vid Uppsala universitet.
Hon är dagens kökschef. Och de beror inte på att matlagningen sker i hennes kök i Luthagen i Uppsala utan det är hon som har rutinen. Assistenter är Gustav Josefsson och Adam Bolay som till vardags går på kostvetar- och dietistprogrammet.

Alla tre har tränat mycket innan de började sina utbildningar och det gör de fortfarande. För dem hör kost och träning ihop. Karin, som spelat fotboll i 14 år, fördelar vant arbetsuppgifterna. Gustav, som också har ett fotbollsförflutet, får uppgiften att skala potatis till förrättssoppan. Tema för menyn är säsongens råvaror och inget får ha rest långt. Såklart har de energiberäknat rätterna. Sammanlagt innehåller hela menyn ungefär 950 kalorier per portion.
- Ofta ligger en tre-rätters meny på mellan 2000-3000 kalorier. Men det gör inte vår. Vi har hållit nere på energiinnehållet utan att skära ner på smaken, säger Karin Dahlqvist och känner med några fingrar på spishällen om den är för varm.

Adam Bolay steker äpplen till efterrätten. Osökt kommer samtalet in på fett, en orsak är den aktuella smörbristen, en annan är att det är ett hett debattämne. Men det är ju himla komplicerat för oss vanliga människor att veta vad som är sant eller falskt när en massa ?experter? basunerar ut olika teorier?
- Precis, säger Adam, det är näst intill omöjligt att veta vad som är relevant för den som inte superintresserad.
Själv slog det honom när han var i Australien som ekonomistudent att han nog borde byta studieinriktning. Det enda han läste på fritiden var forskningsrön om mat.
- Dagens utmaning är inte att forska mera om mat, utan att få ut alla den kunskap som redan finns till allmänheten, säger Adam som är besjälad av tanken att upplysa om kost och hälsa.
Tillsammans med Gustav Josefsson och två kursare startade han sajten: kostupplysningen. se, dit vem som helst kan skicka in kostfrågor.

Vad handlar frågorna mest om?
- Vikt och om att äta hälsosamt, är nog det vanligaste, säger Gustav. Responsen visar helt klart att folk vill lära sig mera om mat, näring och hälsa.
- Det verkar ändå som om utvecklingen går åt rätt håll, säger Karin som nyss rest i USA, ett land som inte direkt är känt för sina hälsosamma matvanor, och där upptäckte hon att det fanns McDonalds som serverade gröt.
Efter utbildningen vill Karin jobba förebyggande inom företagshälsovård, medan Gustav vill påverka morgondagens mat genom att arbeta inom livsmedelsindustrin. Och Adam kommer inte att ge sig förrän kost- och näringslära har blivit ett eget ämne inom grundskolan.



RECEPT


Sammanlagt energiinnehåll: 897 kcal/port (jfr vanlig festmeny ca: 2000?3000 kcal)



Krämig jordärtskockssoppa med vitlöksbröd
Energiinnehåll: 265 kcal/ port

INGREDIENSER (4 port):
1 stor vitlöksklyfta eller 2 små
2 schalottenlökar
1,5 msk olivolja
450 g jordärtskockor
250 g potatis (ca 2 st)
1,2 dl vitt vin (vanligt eller matlagningsvin)
0,5 l vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala jordärtskockorna och potatisarna. Dela dessa i mindre bitar, (om du lägger dem i kallt vatten med lite citron i, under tiden du skalar, missfärgas de inte lika mycket).
2. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Fräs löken i olivoljan en stund, men utan att den får färg. Lägg i jordärtskockor och potatis mot slutet och låt de fräsa med någon minut.
3. Häll på vinet och låt koka ihop. Tillsätt buljongtärningen och vattnet och låt koka i ungefär 15 minuter, tills allt är mjukt.
4. Mixa soppan i mixer eller med stavmixer. Tillsätt grädden och värm.


Vitlöksbröd
INGREDIENSER:
4 skivor mjukt bröd, exempelvis grov ciabatta
En klick smör
1 stor vitlöksklyfta eller 2 små

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret i en stekpanna och pressa i vitlöken, rör om. Lägg i brödet och låt det suga åt sig lite innan du vänder det. Stek bröden tills de fått lite färg, men akta så inte vitlöken bränns, då smakar den inte gott. Man kan även göra bröden i ugnen på ca 250 graders värme.
2. Servera soppan tillsammans med brödet. Garnera gärna med en timjankvist, och några droppar olivolja.




Timjankyckling med matvetesallad och frisk chèvrecrème
Energiinnehåll: 519 kcal/port

INGREDIENSER (4 port)
600 g kycklinglårfilé (eller annan kycklingdetalj)
2 dl matvete,
kamutvete eller mathavre
400 g rödbetor, helst färska med blasten kvar
250 g broccoli, helst färsk
150 g chèvre getost
80 g kvarg 1 % (kesella)
Crema di balsamico

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Putsa kycklinglårfiléerna och rulla ut dem på en skärbräda. Lägg i några timjankvistar och rulla ihop. Lägg i en ugnsfast form och ställ åt sidan så länge.
3. Ansa rödbetorna och koka tills de är mjuka, dela i bitar.
4. Medan rödbetorna kokar, koka matvetet enligt anvisning på paketet.
5. Gör även chèvrecrèmen. Lättast är att använda en skärbräda. Skär bort kanterna på osten, och mosa ihop inkråmet med kvargen med hjälp av en gaffel. Smaksätt med peppar och eventuellt lite salt. Ställ in i kylen så länge.
6. Nu är det lagom att ställa in kycklingen i ugnen. Använd gärna termometer för att se när kycklingen är färdig, vid en innertemperatur på 72 grader.
7. Förbered broccolin genom att dela den i mindre bitar. Använd gärna stammen också, men skär i så fall bort det yttersta skalet, som kan vara lite träigt. Om du har en ångkokningsinsats eller annan möjlighet att ånga broccolin kan du göra det. Annars går det bra att koka den, men var försiktig så att den inte blir överkokt.
8. Blanda rödbetor, mathavre och broccoli och lägg upp på tallriken tillsammans med kycklingen och en klick chèvrecrème. Ringla över crema di balsamico.




Kanelstekta äpplen med kardemummacrème
Energiinnehåll: 107 kcal/port

INGREDIENSER:
2 äpplen, helst svenska
20 g smör
1 msk socker
1 msk kanel
100 g kvarg 10% (kesella)
0.5?1 tsk stött kardemumma
1?2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda kvargen med kardemumma och vaniljsocker, ställ kallt.
2. Skär äpplena i smala klyftor (glöm inte att ta bort kärnhuset) och lägg tillsammans med smöret i en stekpanna. Strö över kanel och socker, och stek på svag värme tills äpplena är lagom mjuka. Servera tillsammans med en klick av crèmen.

FAKTA

TIPS: Visste du att ...
... många mörka brödsorter inte alls är ?grova? utan helt enkelt bara innehåller mörk sirap.
... C-vitaminbrustabletter innehåller mer än 20ggr mer C-vitamin än normalpersonens rekommenderade dagliga intag (RDI). Överskottet har ingen bevisad positiv effekt.

FAKTA: Sajt för matfrågor
Den som undrar något om kost kan få sin fråga besvarad på kostupplysningen. se, som drivs av studenter vid Uppsala universitet. Kostupplysningen. se anordnar även föreläsningar för skolor, idrottsföreningar, företag och andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!