Avokadosoppa med räkor och laxstrimlor

1 schalottenlök eller 1/2 gul löksmör/margarin2 msk kycklingfond + 5 dl vatten (eller använd tärning + vatten)2 mogna avokador + 1 mskcitronsaft1 dl lätt creme fraiche2 dl vitt vin1 tsk salt, 1 krm nymald vitpeppar2-3 droppar röd tabascoTillbehör: 1 ask kryddkrasse eller vattenkrasse, 50 g skalade räkor, 100 g kallrökt lax, röd stenbitsromOststänger: 2 plattor fryst/tinad smördeg, 1 äggula, 1 dl riven lagrad ost t ex prästost

Mat & dryck2000-12-27 00:01
Skala, finhacka och fräs löken i smör/margarin tills den blir genomskinlig. Blanda till buljongen och tillsätt den. Låt koka upp och småkoka ca 10 min. Kyl den i vattenbad. Dela, kärna ur avokadon och gröp ur fruktköttet. Kör det till mos med citronsaft i matberedare eller i mixer. Tillsätt creme fraiche, vin och buljongen. Blanda till en slät soppa. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Täck över och ställ kallt. Garnera soppan med klippt krasse, räkor, laxstrimlor och röd stenbitsrom. Servera med oststänger: Tina plattorna och kavla ut dem något. Sporra ut remsor på längden. Pensla dem med äggula och strö över riven ost. Vrid remsorna till spiraler. Lägg dem glest på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen vid 225 grader ca 8 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna. Gör dem i förväg och förvara torrt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!