Bagels och bagelsfyllningar

(16 stycken) 5 dl mjölk (3%),50 g jäst,25 g smör,2 tsk salt, 2 msk honung eller sirap, 13-14 dl vetemjöl special, 3 l vatten till kokning,2 msk salt,1 uppvispat ägg, 1-2 msk sesamfrönFyllningar:OLIVBAGEL - Philadelphia Cream Cheese,svarta eller gröna oliver (välj det du tycker bäst om eller blanda båda),tomat,alfalfagroddar,strimlad rödlök.PASTRAMIBAGEL - Philadelphia Cream Cheese,tunnskivad nötpastrami,strimlad rödlök,zucchini,tomat.RÖKT LAX-BAGEL - Philadelphia Cream Cheese,rökt lax i tunna skivor,kapris,strimlad rödlök,tomat.

Mat & dryck1999-09-01 15:05
Värm mjölken till fingervärme. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vattnet i en stor kastrull och tillsätt salt. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Rulla varje bit till 20 cm långa längder och forma dem till ringar. Tryck ihop ändarna ordentligt. Koka ringarna några åt gången i två minuter. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av innan de läggs på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk. Dela bröden och bred på någon fyllning. Servera dem helst nygräddade. Då är de allra godast.


Fyllningarna:
OLIVBAGEL - Hacka oliver i fina bitar och blanda med Philadelphia Cream Cheese, har du mixer använd den. Dela på bageln och rosta. Bred rikligt med oliv och cream cheese-blandningen på båda snittytorna. Lägg på tunnskivade tomater och finstrimlad rödlök på den ena halvan, på den andra alfalfagroddar. Några nypor örtsalt och ett varv på pepparkvarnen skadar aldrig. Lägg ihop de båda halvorna och skär bageln mitt itu.

PASTRAMIBAGEL - Dela på bageln och rosta den. Bred rikligt med cream cheese på båda snittytorna lägg på det tunnskivade pastramiköttet och tomater.
Skall du göra många kan det vara praktiskt att riva zucchini och rödlök i mixern. Då får du en finfördelad grönsaksmix som är lätt att lägga på. Örtsalt och peppar. Lägg ihop de båda halvorna och skär bageln mitt itu.

RÖKT LAX-BAGEL - Detta är en riktig klassiker. Dela på bageln och rosta den. Bred rikligt med cream cheese på båda snittytorna. Jag brukar därefter lägga kaprisen direkt på osten, då rymmer de inte. Lägg på de tunna laxskivorna, rödlök och tomat. Några varv på pepparkvarnen skadar inte laxbageln heller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!