Bagels
25 g jäst5,5 dl vatten2 msk salt4 dl rågmjölca 12 dl vetemjöl1 dl socker2 msk oljaTill kokning:4-5 l vatten med 2-3 msk socker.Till garnering:grovt salt, kummin eller riven ost.
Häll lite av vattnet över jästen och rör om så att den löser sig. Blanda ner salt, socker,
olja, rågmjöl och det mesta av vetemjölet och 1 dl vatten.
Tillsätt resten av vattnet lite i taget medan degen knådas väl. Degen ska bli blank och smidig
och släppa bunkens kanter.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta upp degen på bakbordet. Dela den i 20 delar. Rulla ut till längder som fästs samman till ringar.
Låt dem jäsa ca 10 min.
Koka upp vatten med socker i en rymlig kastrull. Koka ringarna 1-2 min så att de pöser upp. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Strö över grovt salt, kummin eller riven ost. Grädda i ugn vid 200 grader 25-30 min.
Låt svalna utan bakduk.
Dessa bagels kan delas och fyllas med matigt pålägg, tex skivad avokado, skivade färska champinjoner och skivade tomater. Eller med pastramiskivor eller rökt skinka, keso och klippt kryddkrasse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!