Baka egna semlor
På tisdag är det fettisdagen. Och...? Ja, inte är det premiär precis. Nuförtiden anses annandagan vara vår traditioneenliga premiär. Bagarna vill sälja bullarna och vi vill tydligen äta dem. Enligt Sveriges bageriförbund trycker vi i oss fyra fem stycken per person och år. Det innebär att vi köper semlor för 40 miljoner kronor.
Semlan passar utmärkt att variera.
Foto: Magnus Eriksson
Länge var heller inte semlor något för vanligt folk, utan en statussymbol för människor ur de högre stånden. Vetemjöl var lyx och inget för fattigt folk. De första semlorna bakades som allt annat bröd, utan några kryddor. Efterhand blev den mera välsmakande, man började söta den med honung. Här är recept på några moderna varianter, bland annat en semla för dem sm inte tål laktos, gluten eller soja.
Bassemla
(ca 10 st)
1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g margarin eller smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl
ev 1 tsk stött kardemumma
Pensling: ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
2-3 msk mjölk
Garnering:
2 dl vispgrädde
florsocker
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, eller i en skål i mik-rovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt, ev kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min. Låt kallna på galler.
5. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.
Gluten-, mjölk- och sojafri semla
(10-12 st)
25 g jäst
75 g mjölk- och sojafritt margarin
2,5 dl kall nyponsoppa (eller mjölk för den som tål)
1 msk psylliumskal (se förklaringn nedan)
1 dl socker
1 krm salt
1 ägg
8-9 dl fin gluten- och mjölkfri mjölmix
knappt 1/2 tsk hjorthornssalt
Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Tillsätt nyponsoppan och låt det hela bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt psylliumskal. Rör om och låt skalen svälla 10 minuter.
Tillsätt socker, salt och ägg. blanda det mesta av mjölblandningen med hjorthornssaltet. Spar resten av mjölblandningen till utbakningen. Tillsätt mjölblandningen i vätskan och arbeta degen väl i maskin. Låt den jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl. Dela degen i 10-12 jämnstora bitar. Forma dem till släta bullar. Jäs bullarna på plåt ca 30 minuter. Pensla dem eventuellt. med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 10 minuter.
När bullarna svalnat: Skär ett lock av varje bulle och gröp ur underdelen. Fyll groparna med mandelmassa och inkråmet från bullarna. Lägg på grädde eller gräddersättning om du inte tål mjölk. Lägg på locket och pudra över florsocker.
Glutenfria mjölmixer innehåller guarkärnmjöl, en baljväxt som extremt sojaproteinallergiska personer kan reagera på.
Psylliumfröskal säljs även under namnet FiberHUSK Det finns ofta i vanliga affärer i glutenfrihyllan under namnet FiberHUSK. Det gör degen mer lättarbetad och mindre smulig. Psylliumfröskal kommer från en indisk växt.
Receptet är från Svenska Celiakiförbundet, www.celiaki.se (där finns mer recept).
Små semlor
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
florsocker
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 250º. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet.
Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.
Tips: De släta bullarna går utmärkt att frysa innan du fyller dem.
Smalare vaniljsemlor: Fyll semlorna med Kesella vanilj i stället för grädde.
Mascarponesemlor:Byt ut grädden mot mascarponeost i stället. Lyxigt alternativ för den som inte gillar grädde.
Saffranssemlor:
Smaksätt grädden med lite saffran och socker innan du vispar.
-
Chokladsemlor: Riv mörk choklad och rör försiktigt i det i grädden efter att du har vispat den.
Kanel- och kardemummasemlor: Förstärk kardemummasmaken och tillsätt även kanel i grädden tillsammans med en aning socker innan vispning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!