(6–8 portioner)
Kan även lagas portionsvis i ugnståliga duralexglas.
1 köpt tårtbotten, gärna choklad
1/2 pkt hallonsorbet (à 0,5 liter)
1 pkt mangosorbet (á 0,5 liter)
1 pkt pistageglass, (á 0,75 liter)
Maräng:
4 äggvitor
1 dl strösocker
½ tsk pressad citron
Dessutom
1 skål, cirka 1 liter, 1 dl frysta hallon
Dagen före: Ställ skålen ovanpå tårtbotten och skär bort överflödig botten så du får en rundel lika stor som skålen. Olja in skålen och klä den med plastfolie så långa bitar av folien hänger utanför ordentligt. Fyll formen med glass så skålens väggar täcks av ett tjockt lager. I mitten ska det bildas ett hål och det fyller du med mangosorbet och ovanpå det hallonsorbet. Se till att packa glassen och sorbeten hårt. Lägg på tårtbottnen och tryck till lätt. Vira in i plastfolie och frys över natten.
Samma dag: Gör marängen klar en timme innan servering. Vispa äggvitorna med elvisp under en minut i en absolut ren skål. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa till hårt skum. Tillsätt citronen.
Vid servering: Sätt ugnen på 250 grader grill. Klipp ett bakplåtspapper i två delar och lägg lite omlott på en plåt. Det underlättar vid serveringen. Ta ut glassen ur frysen. Fyll en diskho med varmt vatten och doppa skålens kanter snabbt. Vik bort plasten som ligger över tårtbotten och tippa ut glassen på plåten. Bred snabbt marängen över glassen. Grädda mitt i ugnen tills marängen får färg, ca 3 minuter. Passa noga så marängen inte bränns. Ta hjälp av någon och sätt snabbt ett par, tre stekspadar under bakplåtspappret och lyft över glassen på ett serveringsfat. Dra försiktigt bort bakplåtspappren. Garnera med hallon och servera omedelbart.