Baron Münchhausens kumminbröd

50 g jäst4 dl mjölk1 dl olja, neutral smak2 dl surdeg1 tsk saltca 14 dl vetemjöl special0,5-1 msk hel kummin

Mat & dryck1998-11-25 14:23
Dessa bröd bakas med surdeg. En surdeg är praktisk att ha på lut i frysen.
Gör den så här: Blanda 1 dl grovt rågmjöl med 1 dl ljummet vatten i en bunke.
Låt stå övertäckt i rumstemperatur i tre dygn. Rör om i den då och då. Den fjärde dagen blandar man ner 1l ljummet vatten och 1l grovt rågmjöl. Blanda väl.
Jäs övertäckt till nästa dag. Surdegen är bakklar den femte dagen.
Till dessa bröd använder man 2 dl av surdegen. Portionera upp resten av surdegen 1-2 dl och frys in. Tina den i god tid i rumsvärme innan nästa bakomgång.
Kumminbröden:
Smula jästen i degbunken. Ljumma mjölken till 37 grader. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt olja, surdeg, salt och
vetemjöl till en smidig deg.
Jäs den övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela i tre delar. Rulla dem i kummin innan de läggs på bakpappersklädd plåt. Baka eventuellt ut hälften av degen till en rulle som läggs i väl smord kransform. Andra hälften till vanlig limpa. Jäs bröden övertäckta ca 30 min.
Grädda i ugn vid drygt 200 grader 30-40 min.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!