Basilikamedaljonger på rösti med paprikasås
(4 port)4-6 benfria kotletter av grisca 2 cm tjocka1 tsk salt, 2 krm nymald pepparmix2 msk smör/margarinÖrttäcke: 1 kruka färsk basilika, 0,5 dl valnötter (eller hasselnötter), 2 dl riven ost (gärna mozzarella), 2 msk riven parmesanost, 1 pressad vitlöks-klyfta.Paprikasås: 2 vitlöksklyftor, 2 schalottenlökar eller 1 gul lök, 2 röda paprikor, 1 msk olivolja (olja), 4 dl vatten, 2 msk kalvfond (eller köttbuljongtärning), 0,5 tsk salt, 1 krm nymald vitpepparRösti: 250 g squash, 500 g potatis, 0,5 dl hackade färska örter t ex timjan, dragon, persilja eller ta frysta provencalska örter, 1/2 liten purjolök, 0,5 tsk salt, 0,5 krm nymald svartpeppar, smör/margarin
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman örttäcket: Finhacka basilika och nötter. Blanda med de rivna ostsorterna och vitlök. Se till att köttet är rumstempererat. Peppra kotlettmedaljongerna. Bryn dem i smör/margarin 1/2 min på varje sida. Lägg över i ugnssäker form. Salta. Fördela örttäcket på medaljongerna. Förbered ev hit. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min medan förrätten äts. Dela medaljongerna på mitten. Lägg upp dem på röstin och ringla sås runt om.
Till såsen skalas och hackas vit- och schalottenlök fint. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Fräs löken i olja tills den är mjuk. Tillsätt paprika, vatten och fond. Låt koka ca 5 min. Finfördela i mixer eller matberedare till en slät sås. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Såsen kan göras i förväg och sedan bara hettas upp. Gör röstin. Skölj och riv squashen grovt. Lägg den i ett durkslag med 1 tsk salt så att vattnet dras ur. Koka potatisen med skal på tills den är mjuk. Låt svalna. Skala och riv den grovt. Snitta, skölj purjolöken och strimla den fint. Krama vattnet ur squashen och blanda den med potatis, purjolök, hackade örter, salt och peppar. Hetta upp fett i en stekpanna. Lägg i små högar av potatisblandningen. Platta ut till rundlar och stek på svag värme ca 5 min på varje sida. Värm röstin på bakpappersklädd plåt i 200 grader innan servering om den steks i förväg.
Istället för rösti Skölj och torka 3-4 bakpotatisar väl (behåll skalet på). Skär dem i klyftor. Lägg i bakpappersklädd långpanna. Salta och peppra. Droppa över 2 msk olja och vänd om potatisen. Baka potatisen i ugn vid 225 grader ca 30 min. (4 port)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!