Kulturkaféet vid Walmstedtska gården har varit i gång i snart två år, men för fortfarande en ganska diskret tillvaro. Uteserveringen under träden ner mot ån är under utesäsongen en av centrala stans mysigaste, med riktig bersåkänsla mitt i centrum. Även innemiljön är ombonad och hemtrevlig, men det är ganska litet, och allra skönast är det när det inte är så fullsatt. Kulturkaféet erbjuder hembakt fika med ekologisk prägel. Här finns också konstutställning på väggarna.
Patrullen äter en västerbottenpaj, som har fin ostsmak och är saftig och god. Klart prisvärd. Lunchalternativet pirog med spenat- och fetaostfyllning (60 kronor) är däremot snålt tilltagen. Det är två rätt små pirogbitar, som serveras med en grönsallad. En större portion hade behövts för att mätta ordentligt. Smak och konsistens är dock okej. Bulgursallad (75 kr) med val av laxpaté, fetaost eller tofu som tillbehör, är en oortodox men god sallad. Bulguren serveras varm med soltorkade tomater och haricots verts. Patrullen väljer laxvarianten och serveras rejäla bitar smakrik laxpaté och örtdressing. Vid sidan av finns trevliga krutonger av olika sorters bröd, och en sallad. Gott och väldigt mättande. Linssoppa (50 kronor) är kanske inte världens intressantaste måltid, men smaken är fin och i bakgrunden lurar en gnutta hetta. Till serveras en klick yoghurt och två skivor gott bröd, och som lunchsoppa på kafé står den sig utmärkt i konkurrensen.
Bland fikabrödet väcker raw food-bollen (15 kronor) patrullens nyfikenhet. Med ett innehåll av bland annat dadlar, pumpakärnor och russin ger den ett trevligt tuggmotstånd och är ett nyttigare alternativ för den som inte vill ha något allför sött eller fett till sitt kaffe/te. Chokladbakelsen (30 kronor) består av en skönt seg kladdkaka toppad med chokladsmörkräm. Något svårforcerad men smakar ljuvligt hembakt. Ambrosiakakan (25 kronor) smakar som när mormor bakar den: en saftig sockerkaka med ett fint lager av sockerglasyr dekorerad med syltade apelsinbitar. Med en kopp bryggkaffe i en småblommig kopp till känner man sig som att man är på kafferep, en klart trevlig känsla.
Morotskakan (30 kronor) är rejält kaneltung och kompakt saftig. Glasyren är svagt färgad av rivna morötter och lagom syrlig. Kakan toppas med en liten snurrad morotsflaga. En ovanligt morotsstinn och lyckad morotskaka helt enkelt. Vit chokladboll (15 kronor) smakar däremot inte mycket av den utlovade vita chokladen, däremot av kokos, och är en riktig dröm för kokosfantasten.
På drycksidan finns helt okej kaffe (25 kronor, eller 5 kronor på maten), en mängd olika ekologiska teer samt olika ekologiska juicer och läskvarianter. Den ekologiska påskmusten (25 kronor) är en humlestinn mustvariant som inte har mycket gemensamt med det vi vanligen förknippar med must.
Kulturkaféet lockar med hembakta smaker och trevlig miljö, och den ekologiska inriktningen känns konsekvent genomförd. Det hela känns nästan lite som en blandning av ideellt skolfik och småskaligt landsortskafé, på ett mysigt sätt.
KULTURKAFÉET
Sysslomansgatan 1 www.kulturkafeet.se
Passar: dig som vill ha kafferepskänsla med hembakta smaker och bryggkaffe i blommiga koppar på en trädgårdsstol under träden vid ån.
Öppet: Fredag - söndag 11-18
Utbud: Lunchalternativ såsom paj, soppar, sallader och smörgåsar, dessutom en del fikabröd, som pajer, kakor och godbitar. Kaffe, ekologiska juicer och läsk, och många sorters te.
Barnvänligt? Det är lite trångt inomhus, men det finns skötbord för den som behöver, och på uteserveringen finns gott om svängrum för springsugna små ben.
Service: Välvillig men något ovan.
Vid bordet bredvid: Två kvinnor lunchar medan den ena ammar en spädis.