Bloggen gav matintresset

Först kom bloggen, sen kom matintresset. Det gjorde att Mikaela Östlund hoppade av juridiken och började läsa till dietist i Uppsala i stället. Hon lagar gärna billig mat av sensommarens råvaror.

Svamplasagne

Svamplasagne

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2010-09-02 08:51

Vi åker till Studentstaden i Uppsala och ringer på. Mikaela Östlund delar lägenhet med pojkvännen, Calle Gudmundson, katten Benjamin och tycker att det är lite trist att de har så liten spis. Och den är verkligen smal, har bara två plattor och har en ugn som de flesta pajformar är för stora för.

Men å andra sidan, Mikaela Östlund är inte den som lagar invecklade maträtter med krångliga moment. Hon lagar den sortens mat som hon själv gillar. Och helst på sitt eget vis. Ingen i hennes familj har direkt tyckt om att laga mat.
Man skulle kunna säga att den digitala revolutionen gjorde henne till en matlagare och en som tänker sig en framtid som produktutvecklare. Det var när hennes mamma köpte en systemkamera, för cirka tre år sedan, som Mikaelas tillvaro skulle komma att förändras.
–  Jag lekte med kameran och visste inte vad jag skulle fotografera.  Tänkte testa på våra katter, men de satt aldrig stilla. I stället började jag fotografera rätterna som vi åt till middag. Det var roligare. Av bilderna startade jag en matblogg, säger hon samtidigt som hon kör runt stavmixern i kastrullen med tomater.

I början använde hon andras recept på bloggen men det dröjde inte länge innan hon satte i gång att experimentera själv och skapade egna recept. Först hette bloggen Smak för grönt, men numera äter hon både kött och fisk ibland, och bloggen är omdöpt till Matverkstan. Namnet fick hon genom en läsartävling.

Mikaela Östlund har just kommit tillbaka till Uppsala från Göteborg och fjärde terminen på dietistprogrammet. Trots att hon kommer från Västkusten gillar hon varken kräftor eller andra skaldjur. Räkor är undantaget. Periodvis fastnar hon för råvaror som avokado och jordnötssmör. Sambal oelek, chili och vitlök är ständiga följeslagare. Men så här års blir det mycket grönsaker. Hon gillar att köpa svenska tomater och slippa de växthusodlade långväga som finns på vintern. Till sin tomatsoppa använder hon riktiga tomater, inte de på burk eller i kartong. Riktiga tomater ger bättre smak.

Svamp är en annan favorit, som hon uppskattar att det är stor tillgång på så här års. I lasagnen som hon lagar är hälften kantareller, hälften champinjoner för att sänka priset.
Själv håller hon koll på andras bloggar, hon har en 30, 40 stycken som hon följer regelbundet.
–  Jag läser matbloggar i stället för att titta på tv, säger hon, medan katten Benjamin tar ett skutt upp i bokhyllan genom att hoppa över datorn och upp bakom en massa pärmar.
Men Mikaela är van och reagerar inte, knappt ens när det hörs en duns av böcker som faller i golvet. Hon ställer in lasagneformen i ugnen och ställer alarmet på sin mobiltelefon. 25 minuter ska den vara inne.

RECEPT
 

Tomatsoppa på färska tomater
(2 portioner)
1 kilo väl mogna tomater
2 morötter (400 g)
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 msk torkad rosmarin
havssalt
1/2 kruka färsk hackad basilika
1 msk balsamvinäger
havssalt
peppar
1 msk honung eller socker
eventuellt lite tomatpuré för att förstärka tomatsmaken
4 dl vatten

1. Skölj grönsakerna. Skala morötterna och vitlöksklyftorna. Skär grönsakerna i bitar och lägg på en ugnsfast plåt. Lägg i vitlöksklyftorna och ringla olivolja, rosmarin och havssalt över.

2. Låt grönsakerna rostas på 250 grader i cirka 20–30 minuter, rör om med jämna mellanrum.

3. Mixa grönsakerna till en jämn soppa i en kastrull. Häll på vatten, tomatpuré, balsamvinäger och salt. Låt koka upp och puttra under lock i minst 20 minuter. Hacka ner basilika och smaka av med kryddor. Servera med ett gott bröd.

Svamplasagne
(4 portioner)
1 liter kantareller och champinjoner
1 stor gul lök
smör till stekning
0,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2,5 dl grädde
cirka 1 msk kantarellfond
några droppar kinesisk soja
salt och peppar
1 paket färska lasagneplattor
150 g riven västerbottenost

1. Hacka svampen grovt. Finhacka löken.
 
2. Fräs svamp och lök i smör i omgångar och lägg i en kastrull, gärna med teflonbotten. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omrörning. Koka i någon minut och smaka av med soja, salt, peppar och font. 

3. Börja med att hälla lite svampsås i en ugnsfastform cirka 20x30 cm stor. Fortsätt sedan med plattor, svampsås och upprepa, avsluta med sås och ost.

4. Gratinera i 225 grader i cirka 25–30 minuter. Servera med en god sallad.

Enkla blåbärsdesserten
(4 portioner)
2,5 dl turkisk yoghurt
2 dl blåbär
2 tsk rårörsocker
4–8 msk lime- eller lemoncurd

1. Blanda blåbär med socker och låt stå några minuter.

2. Fördela hälften av yoghurten i 4 stycken serveringsglas, fortsätt med cirka 1–2 msk lemoncurd och blåbär för att sedan avsluta med resten av yoghurten och toppa med resterande blåbär.

Länktips
Mikaela Östlunds Matverkstan finns på: http://mymica.blogg.se/iheartgreen/
Mikaela Östlund rekommenderar själv bloggen pickipicki.se, av Uppsalabon Christina Jansson (Bästa matblogg 2009).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!