Blomkål med sås
(4 port)1 blomkålshuvud ca 700 g0,5 tsk salt till 5 dl vattenSås: 3 msk vetemjöl, 5 dl mjölk (3 procent) och ev blomkålsspad, 1 msk margarin, salt, nymald vitpepparSmaksättning: 1-1,5 dl riven ost + 0,5 hackad röd paprika eller 100g rökt tärnad skinka + klippt persilja
Skär av blasten och skär ev spädare blad i bitar. Skölj blomkålen och låt rinna av. Skär ett kryss i blomkålsstocken eller dela det.
Mät upp vatten och salt i en kastrull. Lägg ner blomkålen plus ev blast. Vattnet ska gå upp till 2/3 av blomkålen. Koka kålen nätt och jämnt mjuk 10-15 min.
Rör ut vetemjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och ev blomkålsspad (sammanlagt 5 dl) och fettet. Koka upp och låt småkoka 3-5 min. Smaka av med salt och peppar och välj ytterligare smaksättning.
Lägg upp blomkålen på fat och häll den varma såsen över. Servera med nykokt färskpotatis och en blandad sallad.
Rätt mjukt kokta färska vitkålsklyftor är också gott att servera enligt ovan förslag på sås.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!