Bondbröd med örter

50 g jäst50 g smör eller margarin6 dl vatten1 msk olja2 tsk salt2 tsk socker5 dl rågsiktca 1 l vetemjölKryddning 1:Rivet skal av 1 väl tvättad apelsin, 1 tsk stött rosmarinKryddning 2:2 tsk smulad oregano

Mat & dryck1998-11-24 14:54
Smula jästen i degbunken. Smält smöret eller margarinet i en kastrull och häll på vattnet. Ljumma till 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt olja, salt, socker, rågsikt och det mesta
av vetemjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på bakbordet och knåda den med ev mer mjöl.
Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en fyrkant.
Välj någon av kryddförslagen och strö dem över degen. Rulla samman till knubbiga limpor.
Lägg dem med skarven ner på bakpappersklädd plåt. Jäs limporna under bakduk ca 30 min.
Grädda i ugn vid 225 grader ca 25 min.
Låt svalna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!