Borsjtj - rödbetssoppa

6 svenska portioner (eller 3 ryska)2 msk smör1 gul lök2 klyftor vitlök3 msk tomatpuréett halvt huvud sommarkål1 stor morot1 knippe rödbetor (ca 6 st)1,5 liter buljong av grönsaker eller kött1 lagerblad1 msk rödvinsvinäger0,5 tsk sockersalt och vitpeppar250 gram kokt nötkött eller skinka (kan uteslutas)3 vinterpotatisar1 dl kokta vita bönor eller azuki (koka själv eller köp på burk)

Mat & dryck2000-08-24 00:01
Skala, hacka eller riv lök, kål, morot och rödbetor i strimlor. Fräs löken gyllenbrun i en tjockbottnad stor kastrull med smöret.
Tillsätt vitlöken och sedan tomatpurén. Fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt kål, morot, rödbetor, buljong och lagerblad och låt koka i 15 minuter.
Skala och tärna under tiden potatisen. Tillsätt potatisen med bönorna och eventuellt köttet (tärnat).
Koka i ytterligare 15 minuter.
Smaka av med vinäger, socker, någon nypa salt samt några varv på vitpepparkvarnen. Hittar man riktig smetana (surad grädde) är det gott, annars kan man servera med crFme fraiche eller gräddfil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!