Broccoli med sesam

(Broccori no gomaae)4 portioner250 g färsk broccoli1/2 tsk saltSesamsås6 msk vita sesamfrön med skal 1,5 msk socker eller ljus sirap1,5 msk soja (japansk soja) Fiski paket (4 portioner) 4 bitar fiskfilé (T ex torsk, kungsfisk, sej, lax. Fryst går bra. 80—100 g/pers)10 cm purjolök4 st shiitakesvampar1,5 msk misopasta1/2—1 msk sirap1 msk sakelite rapsolja 1. Sätt ugnen på 200 grader. Om fisken är fryst tina den först. Klipp fyra ark aluminiumfolie. Bred oljan på ena sidan avarken. Torka av fisken medhushållspapper.2. Lägg fisken i mitten av varje ark. Ett paket ska innehålla en filé. 3. Blanda miso, sirap och sake. Bred misoblandningen ovanpå fisken.4. Skär purjolöken snett och tunnt.5. Gör korssnitt i mitten av shiitakesvampen.6. Lägg purjolök och shiitake ovanpå fisken.7. Vik ihop folien och packafisken. Paketet måste vara helt slutet.8. Sätt fisken i ugnen och koka 20 min.Alternativt: Om man inte har misopasta kan man smaksätta filén med en tesked sake och en tesked soja i stället. Lägg gärna en skiva citron ovanpåfilén.Soppamed frikadeller (4 portioner) 500 g fläskfärs/kycklingfärs15 cm purjolökingefära (ungefär av en tummes storlek)1/2 tsk salt 1 msk potatismjöl1/4 huvud salladskål8—9 dl vatten1/3 grönsaksbuljongtärning1. Skölj purjolök och hacka den fint.2. Skala ingefära och riv den på fint rivjärn.3. Blanda färsen, purjolöken, ingefäran, saltet och potatismjölet i en bunke.4. Koka upp vattnet i en stor kastrull.5. Rulla färsblandningen till bullar av lagom storlek och stoppa ned dem i det kokande vattnet. När alla bullar börjar flyta, skumma noggrant.6. Skölj salladskålen och skär den i 1 cm breda bitar. Lägg kålen i kastrull. Tillsätt buljongtärningen.7. Koka tills salladskålen blir mjuk.

Mat & dryck2006-03-09 00:00
1. Skölj broccolin och skär den i små klasar.
2. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt salt.
3. Lägg broccolin så att stjälkarna kommer först i det kokande vattnet.
4. Koka 2—3 min, häll sedan av vattnet ordentligt.

Sesamdressing
1. Lägg sesamfrön i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna på låg värme och rosta.
Skaka kastrullen/pannan då och då, så att fröna inte blir brända. När de fått fin färg, häll dem i matberedare. Hacka
fröna hastigt. Man kan också använda mortel.
2. Blanda hackad sesam med socker/sirap och soja tills såsen blir slät.
3. Häll över såsen på broccolin och blanda strax före servering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!