Brödet bakom namnet

Njuta, Harmoni, Hjärtegott. Ni känner säkert igen dem, namnen på bröd bakade av företag som Pågen och Axa. Men det råder delade meningar om bröden lever upp till de förväntningar när det gäller smak och nyttighet som de vackra namnen kan tänkas ge.

Foto: Scanpix

Mat & dryck2008-01-24 00:01
De ligger i långa rader i brödhyllorna, bröden med välklingande namn som Javisst! och Längtan. Lockas konsumenterna av brödnamnen?
- Jag blir inte påverkad, men många människor väljer nog att köpa bröd med lockande namn, tror Sabina Hedström som står och väljer bröd på Hemköps brödavdelning.

En annan dam anser att brödnamnen är onödiga och vilseledande.
- Jag vill ha en rak sakupplysning om brödet utanpå påsen; vad det är för sort, exempelvis "Solrosbröd" och vad det innehåller, säger hon.
Brödnamnen ska, enligt Pågens kommunikationschef Charlotte Hagö, uttrycka det som företaget tror att konsumenter känner eller tänker när de äter brödet.
- Exempelvis heter ett bröd Njuta just för att vi tror att folk njuter av brödet, säger hon.
Att namnen är del av en reklamstrategi för att locka köpare är uppenbart. Men har försäljningen gått bättre sedan Pågen började namnge sina bröd på det här viset?
- Brödförsäljningen har generellt sett gått upp det senaste decenniet, men om det beror på att efterfrågan har ökat eller på grund av namnen vet jag inte, säger Charlotte Hagö.

William Easton, rektor på reklamskolan Berghs School of Communication, menar att det är svårt att utan en undersökning säga om det är namnen som får konsumenter att köpa just Pågens bröd. Han tror att människor i dag är relativt svårlurade, och att det trots allt är kvalitén och smaken på en livsmedelsprodukt som avgör om den blir populär i längden.
De flesta av Pågens bröd med de positivt klingande namnen är fullkorns- eller rågbröd, alltså sådana av den "nyttigare" sorten. Vissa bröd som säljs i svenska matbutiker innehåller härdat fett med transfettsyror, vilket höjer kolesterolhalten och därmed kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. På Pågen är man medveten om detta.
- I dag finns endast fyra brödsorter från Pågen som innehåller härdat fett, berättar Charlotte Hagö, och vi arbetar för att få bort det helt.

Det kan ändå tyckas ironiskt att ett företag som säljer bröd med namn som "Leva" fortfarande bakar bröd - om än några få - innehållande härdat fett. Men enligt Ingela Marklinder, doktor i hushållsvetenskap på Uppsala universitet, finns det oftast bara en liten mängd härdat fett i bröd, och detta måste alltid deklareras på ingrediensförteckningen utanpå förpackningen.
- Härdat fett finns främst i många andra livsmedel, till exempel pommes frites, småkakor o kex, förklarar hon.

Nyttiga eller ej, Längtan och de andra brödnamnen kan säkerligen ge alla möjliga associationer. William Easton berättar att det är ännu vanligare i USA än i Sverige att uppfinna positivt klingande produktnamn.
- Där finns exempelvis en städprodukt som heter "I Love My Carpet", säger han med ett skratt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!