20-25 små brownies eller 8 stora
Kola med salt
0,6 dl strösocker
0,6 dl farinsocker
4 msk smör
3/4 tsk salt (eller mer efter smak)
3 msk vispgrädde
Brownie
100 gram mörk choklad, hackad grovt
115 gram smör
1,2 dl strösocker
1,2 dl farinsocker
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1,6 dl vetemjöl
1. Börja med kolan: Förbered en form med bakplåtspapper där du kan hälla kolan när du är klar. Formen ska tåla frys.
2. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Det tar c:a 5 minuter under omrörning. När allt är smält, ta bort från värmen och rör i smöret. Det kanske inte blir en slät smet men försök att få den hyfsat slät. Rör i grädde och salt och återgå till värmen en stund.
3. Låt sjuda tills det mesta sockret som stelnat igen har smält. Det gör inget om det är lite små bitar i. Koka i några minuter tills det blir någon nyans mörkare, var försiktig dock så det inte bränns vid. Häll ut på bakplåtspappret i formen och ställ in i frysen.
1. Brownie: Värm ugnen till 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form på ungefär 20 x 20 cm.
2. Smält choklad och smör tillsammans i ett vattenbad. Rör tills det är helt slätt. Under tiden, blanda socker, salt och vaniljsocker i en stor skål. När chokladsmöret är smält, vispa i sockerblandningen och rör runt. Vispa sedan i äggen, ett i taget och rör sist i mjölet.
3.Ta ut kolan ur frysen och bryt i mindre bitar. Häll upp hälften av smeten på bakplåtspappret i formen. Sprid ut hälften av kolan på smeten. Häll sedan på resten av smeten och sprid ut andra hälften av kolan på toppen.
4. Grädda i 25-30 minuter, provstickan ska inte vara kladdig. Vänta tills kakan har svalnat och skär upp dem i bitar.
5. Servera kakan med valfri sorbet, glass eller vispad grädde, dekorera gärna med några bär. Vi toppade kakan med mangosorbet och björnbär. Som grädde på moset fick lite apelsinskal toppa kakan och det fungerar lika fint med citron- eller limeskal.