Buljongkokt och örtmarinerad fläskfilé

1 kg fläskfilé6 dl vatten + 4 dl torr äppelcider6 msk kalvfond (buljong på flaska) eller ta 4 köttbuljongtärningar1/4 msk hel vitpeppar, 2 lagerblad

Mat & dryck2000-05-30 23:59
Sjud fläskfilén i buljong i stället för att steka den. Låt den svalna av, skär i tunna skivor och häll över en marinad. Täck över och ställ kallt över natten.

Marinad: 1,5-2 dl blandade hackade färska örter, blanda
t ex persilja, timjan, gräslök och basilika, 3 färska lökar eller ta en 1 stor gul lök, 2 msk fransk senap, 2 krm salt, 2 krm pepparmix, 2 krm örtagårdskrydda eller annan blandörtkrydda, 1,5 dl torr äppelcider eller ta hälften äppelcider och hälften vitt vin, 1-1,5 dl olja

Garnering: hackade rädisor, klippt gräslök, sallat av något slag t ex ruccola
Om fryst fläskfilé används så tina den helt. Putsa den fri från fett och hinnor. Blanda samman vatten, äppelcider, kalvfond eller tärningar, peppar och lagerblad i en rymlig gryta som fläskfilén får plats i. Koka upp.
Dela fläskfilén och lägg ner den i koklagen. Sjud nu filén under lock i 15-20 min eller till en innertemperatur av 68 grader. Den ska precis vara klar, inte överkokt. Låt den kallna i lagen. Gör marinaden. Hacka örterna och löken. Lägg detta i en skål
med senap, salt, peppar, örtkrydda och cider (eller cider + vin). Tillsätt oljan under omrörning. Ta upp filén och skiva den tunt (tunnare än man normalt skär filén) och lägg upp den i två rader på fat. Skeda över marinaden. Täck över fatet och ställ kallt över natt. Det kommer ev att rinna ner marinad runt om köttet, så ös den några gånger tillbaka över köttet. Garnera fatet festdagen med hackade rädisor, klippt gräslök och ruccola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!