Cavan på köpet med kärleken

Det var i köket på Norrlands nation som Anna Wallner träffade sin blivande man, Andréas Wallner. Hon blev förälskad i honom och cavan som han förde in i hennes liv. Nu har hon skrivit en bok om det spanska bubbliga vinet som de gillar mer än champagne.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2012-10-25 08:57

Paret bor i ett hus som man inte tror finns. Just innan Flottsundsbron svänger vi in till vänster på en smal och mörk grusväg. Med utsikt över Fyrisån ligger deras bottenvåning som är ett enda stort kök. Hit bjuder de ofta in vänner. Det är högt i tak men golvytan är liten. I kylskåpet, formgivet som den brittiska flaggan, ligger alltid minst en cava på kylning.

Just nu håller de på att lära sig spanska. De har satt små post-it-lappar på alla saker med dess spanska ord. Men lapparna tog de bort innan vi kom.
– Vi har fått så himla många vänner i Katalonien i Spanien, när vi reste runt bland cavaproducenterna. Det är nästan det roligaste av allt med boken, säger Anna Wallner.
Varför ägnade hon då ett helt år åt att skriva en bok om cava?
– Innan jag träffade Andréas förknippade jag högtidligheter med champagne. Men han drack cava och jag gillade den friska smaken och bubblorna. En annan fördel med cava är att det finns en sort för alla prisklasser, varje smak och varje tillfälle, säger hon som till vardags jobbar som ölutbildare på Carlsberg.

Men under studietiden i Uppsala pluggade Anna till civilekonom och extraknäckte på Norrlands nation. Hon trivdes i restaurangmiljön. När hon var färdig med utbildningen arbetade hon som controller men hittade inget roligt med siffror. Däremot märkte hon en personlighetsförändring, hon som alltid varit superpositiv blev allt mer gnällig ända tills en vän föreslog att hon skulle gå en sommelierutbildning i Stockholm. Det gjorde hon vid sidan om jobbet men en dag fick hon nog och sa upp sig.
– På sommelierutbildningen hamnade jag rätt. Då började jag leta efter litteratur om cava, men allt om mousserande viner handlade bara om champagne, säger Anna.
Hon insåg att om hon ville läsa om cava fick hon skriva den boken själv, och satte i gång.

Nu har hennes bok Cava - sparkling happiness kommit ut på engelska och i början av december kommer den svenska översättningen.
– Man blir så glad i hjärtat av cava och då tänker jag inte på alkoholen utan de fräscha bubblorna, säger hon och skrattar.

Anna Wallner anser att det är ett misstag att jämföra cava och champagne. Cava klarar att stå på egna ben och är egentligen en bredare dryck smakmässigt sett. Medan champagne enbart får bestå av tre sorters druvor, har cavaproducenten elva sorter att välja mellan. Men metoden är exakt densamma.
– Klimatet är ofta bättre i Spanien än i champagnedistriktet, och därför växer vinrankorna snabbt och blommar tidigare, säger Anna och påpekar att årets sommar i Spanien har varit het så 2012 kommer att bli ett gott cavaår.
– Spanjorerna behöver inte bespruta sina odlingar som fransmännen gör. De spanska vinrankornas enda fiende är slagregn eller hagelskurar precis innan skörd, säger Andréas Wallner som fotograferat till boken.

Den här kvällen lagar Anna och Andréas en musselgryta som passar utmärkt till cava. Chokladkakan med kanderade nötter och tortilla de patata är två andra rätter som de rekommenderar till sin bubbliga favoritdryck.


Anna och Andréas recept

Moules catalanes
Dessa musslor åt vi faktiskt första gången på den stora restauranggatan i Reims. Efter hemkomsten gjorde vi vår egen version som har blivit en av våra favoriter. Denna rätt är lite mer matig, och kanske bäst passar som huvudrätt. Med musslor och något gott bröd att suga upp såsen med, kan du mata fyra hungriga vänner utan problem.

Ingredienser:
2 nät musslor (1 kg)
3 schalottenlökar
1/2 färsk chili
4 tomater
3 dl grädde
3 msk crème fraiche
2 kryddiga korvar, som chorizo
persilja, efter eget tycke

1. Tvätta musslorna i kallt vatten och ta bort de som inte stänger sig.
2. Hacka schalottenlök och chili fint och skär tomaterna i tärningar.
3. Hetta upp lite olja och smör i en stor kastrull och fräs löken mjuk tillsammans med chilin. Tillsätt hackade tomater, grädde och crème fraiche och låt det hela sjuda i några minuter.
4. Skär korvarna i en halvcentimeter tjocka skivor och stek dem medan tomat- och gräddblandning sjuder.
5. Lägg musslorna i tomat- och crèmesåsen och koka under lock tills musslorna har öppnat sig.
6. Tillsätt korv och hackad persilja, rör om försiktigt och servera genast med färskt bröd.

Cavatips: En vällagrad cava Gran Reserva, eftersom cavans fyllighet och det större spektrum av dofter kommer att matcha den något komplexare musselrätten. Och glöm inte att välja din favoritblandning vad gäller druvor i cuvéen. Den här kvällen valde vi, Recaredo Brut nature 2006 195:- på systemet (nr 77697 måste beställa 6 flaskor).

Tortilla de patatas
Denna rätt stötte jag på första gången då jag studerade i England och hade två tjejer från San Sebastian (Baskien) i samma studentkorridor. De levde på tortilla de Patata och bar hem kopiösa mängder ägg och potatis. En fantastisk rätt som kan fungera som tilltugg till många, som i studentkorridoren i Exeter, eller som lunch till fyra stycken med lite sallad till. Vi brukar skära upp den i tårtbitar och servera till grillat, sås och sallad, i stället för annan potatis. Mycket roligare och enligt mig mycket godare. Detta är originalreceptet, men man kan självklart krydda upp den med valfri krydda. Vitlök eller chili funkar utmärkt, och även att hacka ned lite gul lök tillsammans med potatisen när den nästan är färdigstekt ger en mustigare tortilla.

Ingredienser:
4 ägg.
1 / 2 kg potatis
Olivolja
Salt

1. Skala potatisen och skär den i lite smalare kuber. Häll rikligt med olja i en stekpanna, så att det täcker botten och går upp på kanten cirka en halv till en centimeter. Lägg i potatisen när oljan blivit är varm, men var noga med att oljan aldrig skall ryka.
2. När potatisen fått en gyllenbrun färg, lyfter man ur potatisen med en hålslev eller häller av den i ett durkslag. Spara oljan, för den kan du använda igen nästa gång du skall göra tortilla de patata.
3. Vispa äggen och salta lite. Tillsätt den stekta potatisen och rör om. Här kan man välja om man vill ha potatisen i mer hela bitar eller om man vill mosa den lite och få en mer jämn tortilla.
4. Värm upp pannan igen, och tillsätt lite olja om pannan verkar torr. Häll i potatissmeten och stek på lite mellanvärme tills botten på kakan verkar ha satt sig. Man kan lyfta lite i kanten och se om botten börjar bli guldbrun. Toppen på kakan kommer vid det laget fortfarande vara lite simmig men så skall det vara.
5. Ta ett fat som är stort nog att täcka hela stekpannan och som går lite ut över pannans kanter. Lägg fatet som ett lock över stekpannan, ta ett stadigt tag om fat och stekpanna med två grytlappar, håll tungan rätt i munnen och vänd alltihopa så att du får tortillan på fatet i stället. Andas ut och stjälp ned allt i stekpannan igen. Stek tortillan även på denna sida en liten stund, men inte för länge, så att tortillan blir torr.
6. Stjälp sedan upp den på ett fat och ät den varm, ljummen eller kall.

Cavatips: Till detta skulle jag rekommendera Jaume Giró i Giró brut reserva (beställningssortiment 77625, 119:-). Det är en frisk, krispig cava som är lagrad i över 30 månader och därför får lite mer fyllighet och rostade toner. Tortillans lätta milda smaker fungerar fint med denna cava som är balanserad, men med viss mognad. Man kan även servera en köttbit till och någon krämig sås (t ex svamp) och cavan kommer att lätta upp det feta och fortfarande funka fint så länge du inte haft i allt för dominanta smaker som kanske tar över.

Chokladkaka med kanderade nötter
Choklad och vanliga traditionella cavor kan vara lite vanskligt enligt min mening, men det finns de cavor som är smaksatta med reservvin som lagrats i fat och fått en dessertvinskarraktär. När dessa används i dosagen till cava blir stilen vanligen mycket speciell och det blir lättare att matcha med lite udda mat. Min favorit bland dessa har nämnts i det tidigare receptet, och denna malvasiacava fungerar även utmärkt till denna kladdkaka.

Ingredienser:
3 ägg
4.5 dl socker
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
150 gr smält smör (och då menare jag smör!)
2.1/4 dl vetemjöl

Gör så här.
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt det smälta smöret, kakao, vanilj och salt, och vispa till en jämn smet.
3. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och häll sedan smeten i en smörad springform, gärna även med ströbröd.
4. Grädda i ugnen i ca 30 minuter, men du måste kontrollera att den inte är alldeles rinnig i mitten innan du tar ut den.
5. Rosta mandel och hasselnötter i en het stekpanna. Sänk värmen och ringla över lite sirap och farinsocker. Rör hastigt ihop det hela och klicka ut på tallrikarna som kakan skall serveras på.
6. Kakan är nästan godast dagen efter, så om du är av den planerande typen kan du baka den dagen innan och ställa in i kylskåpet. Ha gärna lite hallonsås till, för att bryta av chokladen lite.

Cavatips: Till detta skulle jag föreslå Vilarnau brut rosé för 79:- (systemets beställningssortiment 77628). De röda bären och den syltighet som finns i cavan är ett fint komplement till chokladen och hallonen på tallriken. Dessutom gör kolsyran i cavan att det hela känns lättare och fräschare på något vis. Det är lite ovanligt med bubbel till efterrätten an jag tycker ju självfallet att det blir mycket roligare, och gästerna blir lite överraskade.

Fakta

Cava är världens mest exporterade mousserande vin. År 2010 såldes 244,8 miljoner flaskor av cava i världen. Vilket var en ökning med 11, 5 procent sedan året innan. 95 procent av all cava produceras i provinsen El Penedés, 4 mil söder om Barcelona. En orsak till att druvorna växer bra i den dalen är att de skyddas från kalla vindar av de omgivande bergen. Men DO Cava (denominación de origen) får också tillverkas på andra ställen: Taragona, Girona, Navarra, Zaragoza, lleida, Valencia, Badajoz, La Rioja och Álava.

Cavans speciella smak och friska fruktighet beror på blandningen av druvor. Traditionsenligt används det tre druvsorterna: Parallada, Xarel-lo och Macabeu, men även Malvasia, Chardonnay, blå Garnacha. Monatrell, Trepat och Pinot noir är tillåtna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!