Cecilias feijoada (Böngryta från Brasilien)
(5 port)500 g svarta bönor600 g benfritt nötkött av mager högrev, bog eller fransyska250 g färsk skinka150 g rökt bogfläsk100 g rökt sidfläsk100 g rimmat fläskSkär allt kött i stora bitar, ca 5 x 5 cmca 200 g isterband80 + 50 g skivad baconca 50 g parmaskinkaca 200 g gul lök2 klyftor vitlök1 lagerblad1 krm svart peppar1 krm spiskummin1 msk olja (till ex majs eller raps)1û2 msk passerade tomater1/2 tsk röd vinäger
Koka upp det rimmade fläsket ca 5 min och tag bort ev skum. Låt köttet rinna av.
I en lagom stor gryta, bryn 80 g bacon i oljan. Lägg sedan i skalad, klyftad gul lök och vitlök. Tillsätt allt kött utom isterbandet och bryn köttet långsamt. Krydda med peppar, spiskummin, passerade tomater, lagerblad och vinäger.
Sätt på locket och koka köttet långsamt ca 15 min. Rör försiktig några gånger. Lägg i isterbandet (hela) och koka ytterligare ca 5 min.
Tillsätt ca 1 liter vatten och lägg i bönorna. Koka under lock på låg effekt tills bönorna är mjuka, ca 3û4 timmar. Skaka kastrullen försiktigt då och då. Smaksätt ev med salt. Grytan skall koka sakta och under lång tid.
Grytan ska sedan stå i kylen, eller kallt över natten och värmas upp igen (utan att koka) före servering. Separera köttet från bönorna före servering.
Tillbehör:
600 g grönkål (fryst eller färsk, hackad)
Stek i 1û1 1/2 msk olja. Tillsätt pressad vitlök (2 klyftor) under de sista minuterna av stekningen.
Ca 3 dl mandiokmjöl med bacon
Stek 50 g bacon (utan olja el fett) i små bitar och låt sedan fettet som bildas rinna av.
Stek skivad lök i 1 msk margarin. Blanda bacon och lök i mandiokmjölet och fortsätt att steka på svag värme ca 5 min under omrörning.
Smaksätt ev med salt.
Citronsås:
1 pressad citron
1/2 skivad gul lök
Några droppar tabasco (eller annan krydda efter smak)
2 apelsiner (skalade och skivade)
Svarta bönor och mandiok-mjöl kan hittas i flera invandrarbutiker.
Det är viktigt att börja laga feijoadan 1 dygn innan den ska ätas, så att den blir smakrik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!