Chilifärsbiffar med grönsaksris

(2 port)250 g nötfärs (Använd enbart mager nötfärs till biffarna.) 2-3 tsk sweet chilisås1 krm paprikapulver0,5 tsk salt0,5 krm nymald svartpeppar

Mat & dryck2002-02-14 00:01
Blanda färsen med sweet chilisås och kryddor. För att eventuellt korrigera kryddsättningen - stek ett prov (smaka inte av rå färs). Forma fyra biffar.
Hetta upp en belagd stekpanna med 1 tsk olja. Stek biffarna till fin färg på båda sidorna, ca 3 min per sida (kontrollera att de är precis genomstekta). De ska inte steka för länge; då blir de lätt torra.
Koka ris och blanda med grönsaker, t ex gul och röd paprika i tärningar, morötter som hyvlats och sedan strimlats och frysta ärter.
Lägg grönsakerna ovanpå riset när det återstår fem minuter av koktiden. Blanda även ner hackad persilja. Rör om i riset. Vill man ha en klick sås till, så låt lättfil få rinna av lite genom ett kaffefilter. Eller välj kesella lätt. Smaksätt med den sweet chilisås .
Eller så gör man en ”grönsaksbearnaise”: Skala ca 200 g grönsaker t ex morötter, rotselleri och palsternacka samt 1 gul lök. Skär allt i små tärningar. Hacka löken. Koka i 4 dl hönsbuljong (vatten +
1 hönsbuljongtärning) ca 15 min.
Häll allt i en mixer eller matberedare och kör till en puré. Blanda ner 1 msk äppelcidervinäger, 1 msk färsk hackad dragon eller 1 tsk torkad smulad dragon och ev 0,5 msk olja. Blanda om. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Hetta upp och servera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!