Chokladkaka med kanderade nötter

Choklad och vanliga traditionella cavor kan vara lite vanskligt enligt min mening, men det finns de cavor som är smaksatta med reservvin som lagrats i fat och fått en dessertvinskarraktär.

Mat & dryck2012-10-24 11:32

När dessa används i dosagen till cava blir stilen vanligen mycket speciell och det blir lättare att matcha med lite udda mat. Min favorit bland dessa har nämnts i det tidigare receptet, och denna malvasiacava fungerar även utmärkt till denna kladdkaka.

Ingredienser:
3 ägg
4.5 dl socker
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
150 g smält smör (och då menar jag smör!)
2.1/4 dl vetemjöl

Gör så här.
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt det smälta smöret, kakao, vanilj och salt, och vispa till en jämn smet.
3. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och häll sedan smeten i en smörad springform, gärna även med ströbröd.
4. Grädda i ugnen i ca 30 minuter, men du måste kontrollera att den inte är alldeles rinnig i mitten innan du tar ut den.
5. Rosta mandel och hasselnötter i en het stekpanna. Sänk värmen och ringla över lite sirap och farinsocker. Rör hastigt ihop det hela och klicka ut på tallrikarna som kakan skall serveras på.
6. Kakan är nästan godast dagen efter, så om du är av den planerande typen kan du baka den dagen innan och ställa in i kylskåpet. Ha gärna lite hallonsås till, för att bryta av chokladen lite.

Cavatips: Till detta skulle jag föreslå Vilarnau brut rosé för 79:- (systemets beställningssortiment 77628). De röda bären och den syltighet som finns i cavan är ett fint komplement till chokladen och hallonen på tallriken. Dessutom gör kolsyran i cavan att det hela känns lättare och fräschare på något vis. Det är lite ovanligt med bubbel till efterrätten an jag tycker ju självfallet att det blir mycket roligare, och gästerna blir lite överraskade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!