Chokladmandeltårta
>Tårtan består av mandelbottnar,>chokladsmet och flagad mandel>>Mandelbottnar>6 äggvitor (gulorna sparas till chokladsmeten)>1 1/2 hg mald sötmandel (ej skållad och det går även bra med nötter)>2 1/2 hg socker>50 g flagad mandel till dekoration>Vispa äggvitorna till hårt skum>Blanda socker och mandel i en bunke>Blanda äggvitan med sockermandelblandningen - ofta sägs det att man försiktigt bör blanda äggvitan. Det behövs inte - huvudsaken är att allt blandas.>På en bakplåt smord eller med bakplåtspapper breds smeten ut, sätt in plåten i ugnen 225 grader i 10 minuter. Den färdiga mandelbottnen bör svalna ordentligt, därefter delas den försiktigt i två delar.>>Chokladsmet>6 äggulor>1 1/2 dl socker>1 1/2 dl vispgrädde>150 g smör eller margarin>225 g mörk blockchoklad>Äggulor, socker och grädde sjudes sakta till en tjock smet. I den varma smeten klickas smöret i - sist blockchokladen. Om inte smeten verkar tillräckligt tjock sätt in den i kylskåpet eller i frysen. De avsvalnade bottnarna tages fram. En skärbräda kan vara lämplig som underlag. Halva bottnen lägges på skärbrädan och hälften av smeten bredes ut. Nästa botten lägges på och resten av smeten breds ut. Sist dekoreras tårtan med den flagade mandeln. Tårtan kan med fördel frysas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!