Chokladtrenden inne i tredje fasen

Likt en bulldozer har chokladtrenden dragit fram under några år. Det var runt millennieskiftet som haussen började. Nu tar vi klivet mot den tredje fasen. Den handlar om smaken och om chokladen i maten.

Mole är en mexikansk chokladsås som passar både till fågel och fläsk.

Mole är en mexikansk chokladsås som passar både till fågel och fläsk.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2005-12-22 00:00
En som upplevt trenden är chokladexpert och sommelier Maja Berthas-Havervall, Vin och Pralin. Hon var en av de första som startade kombinerade vin- och chokladprovningar här i landet.
Intresset började när hon som anställd på bageri Vetekatten i Stockholm insåg hon att hon ville lära sig mera om chokladens kvalitetsskillnader.
— Det gällde att kunna förklara väl för kunderna varför de skulle betala så mycket som 50, 60 kronor för en chokladbit, säger hon.
Men varför har chokladen blivit så populär?
— Det beror nog på att det är vardagslyx och för så många människor. Och en lyx som inte kräver stora summor pengar. Choklad kostar inte som en flaska whisky och den passar även gravida och de som ska köra bil, säger Maja Berthas-Havervall.
En gång per år brukar hon resa till ett kakaoforskningsinstitut i Västindien. Där uppgraderar hon sina kunskaper om kakaobönor, lär sig om odling, kloning av bönor och mycket mer.
Och just där är vi nu, menar hon; i andra fasen av chokladtrenden och den handlar om fördjupning.
— Nästan en tredjedel av dem som går på chokladprovning har varit med någon gång förut. Nu vill de lära sig mer, säger Maja Berthas-Havervall.
Men chokladen har slagit på ännu bredare front. Den är inte enbart något som vi stoppar i munnen. Choklad finns även som smink och kakaosmöret används ofta i duschkrämer och på festivaler kan choklad ta sig de mest extraordinära uttryck.
Första fasen i trenden var annorlunda. Då, lanserades mörk choklad som nyttig och procenthalten kakao blev det stora samtalsämnet.
— Idén om chokladen som hälsometod har lagt sig. I dag är det helt uppenbart att socker inte är nyttigt. Men samtidigt har det blivit mera tillåtet att njuta av choklad, säger hon.
Vad blir nästa fas?
— Smaken och choklad i mat och i kombination med andra ingredienser, säger Maja Berthas- Havervall, som själv gärna gör en pesto med kakaoböner i stället för pinjenötter.
Choklad i såsen till köttet eller choklad till mögelosten väcker knappast samma uppståndelse i dag som det gjorde för några år sedan.
Äter du choklad i jul?
— Jag kommer att äta en massa praliner i jul. Säkert 100 bitar ur en vanlig ask med både ljus och mjölk choklad.
Lotta Frithiof-018-478 12 77, lotta.frithiof@unt.se




Vill du göra en egen provning av choklad och vin?
Maja Berthas - Havervall tipsar:

1. Duka med vattenglas, vinglas och assietter.
2. Titta på chokladen, så att den ser fint ut.
3. Dofta på den. Kanska smakar det nötter eller frukt?
4. Ta en bit i munnen, smaka ordentligt och svälj.
5. Ta en ny bit, låt den smälta i munnen och kombinera med dryck. Smaka ordentligt.


CHOKLAD:
Valrhona Jivara (mjölkchoklad 40 %)
Michel Cluizel Mangaro Lait (mjölkchoklad 50 %)
Valrhona Caraïbe (66%, Trinidad/Grenada)
Michel Cluizel Maralumi (64%, Papua Nya Guinea)
Chocovic Guaranda (71 %)
Amedei Venezuela (70%)

VIN:
Samos Muscat nummer 8323 85 kr (sött, vitt, vin med tydlig smak av pomerans, apelsinskal, fläder och aprikos.) Passar till mjölkchoklad och choklad med smak av apelsin.

Churchills LBV nummer 8016 159 kr (rött, sött portvin med markerad strävhet. Ton av körsbär, choklad, plommon och julkryddor) Passar bra till fruktigare choklad från Madagaskar eller Papua Nya Guinea,

Briccotondo nummer 2773 69 kronor (rött, torrt vin med inslag av vanilj, fat körsbär, lingon och färska örter) Passar bra till en ruta mörk choklad som inte är alltför bitter och sträv, till exempel. Amedei Venezuela.

Liselotte Forslin lagar mat med choklad

Vit chokladmousse med lime och kanel
(4 portioner)
Perfekt avslutning efter en lättare måltid med t ex fisk.

150 g vit blockchoklad
3 äggulor
rivet skal av 1 tvättad lime
1/2 tsk malen kanel
3 dl vispgrädde

Hacka chokladen. Koka upp vatten i en kastrull och sätt en metallbunke eller annan kastrull som passar över. Ha i chokladen i den tomma bunken eller kastrullen och låt den smälta under omrörning. Häll över den i en ny bunke och vispa i äggulor, limeskal och kanel. Vispa grädden och vänd ner den. Rör tills allt är blandat. Häll upp i glas eller portionsformar och kyl minst en timme innan servering.

Lyckokick — liten kopp varm choklad
(4-6 små koppar)
Istället för dessert eller som uppiggare deppiga dagar. Kanelstång istället för sked ser fint ut och passar bra i smak.

2 1/2 dl Matlagningsgrädde
50-70 g mörk choklad av hög kvalitet, 70 %
ev 4 msk mörk rom, alt konjak el whisky
ev kanelstång att röra med

Hetta upp grädden. Hacka chokladen och låt den smälta däri. Tillsätt spriten om så önskas. Vispa chokladen häftigt så det blir skummigt. Servera direkt, gärna med kanelstång.

Mole — mexikansk chokladsås till fågel och fläskkött

En förenklad variant som innehåller nyttigheter som bland annat choklad, katrinplommon, mandel och olika frön tillsammans med varma kryddor. Ska du servera den till jul så skippa de typiska mexikanska tillbehören nedan.

2 msk smör
1/2 hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 urkärnad och finhackad chilifrukt
1 msk malen koriander
1/2 msk malen spiskummin
2 tsk malen kanel
3 msk sesamfrön
4 msk pumpafrön (finns i välsorterad matbutik el hälsokost)
100 g hackad sötmandel
350 g katrinplommon
4-5 dl stark kycklingbuljong
50 g mörk choklad av hög kvalitet, 70 %
salt och nymalen svartpeppar efter smak
lite sesamfrö till dekoration

Mexikanska tillbehör
Serveras till stekt kyckling, kalkon, revbensspjäll el fläskfilé med tomatsalsa, avokado, färsk koriander och nachochips.

Smält smöret i en stor gryta tills det tystnar. Lägg lök, vitlök, chili och kryddor och låt det fräsa ihop utan att bli bränt. Tillsätt frön och mandel och låt det fräsa med ytterligare ett par minuter. Skär katrinplommonen i strimlor och lägg i dem tillsammans med buljongen. Låt det sjuda i ca 15-20 minuter. Kör i matberedare till en tjock sås. Hetta upp på nytt, hacka chokladen och tillsätt den under omrörning tills den smälter. Smaka av med salt och peppar. Såsen kan spädas med mer buljong om du tycker den är för tjock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!