Choucroute -surkål serverad med korv och andra charkuterier

Vad passar att dricka till? Sommelier Sören Polonius tipsar.

Mat & dryck2005-12-13 18:36
Choucroute, bara jag hör ordet vattnas det i munnen.Choucroute är en rustik rätt med surkål serverad med korv och andra charkuterier, potatis och senap, kryddat med kummin och lagerblad. Tyvärr finns många förutfattade meningar om surkål. I Sverige avnjuts den oftast av restaurangfolk.

Det är inte särskilt svårt att tillaga en sådan här rätt. Surkålen finns att köpa på burk och det finns recept i de flesta klassiska kokböcker.

Till detta vill jag ha en torr Riesling från Tyskland eller Alsace i Frankrike. Matens syrliga inslag matchar vinets syra, och det salta köttet och charkuterierna plockar fram en härlig fruktighet som ibland annars kan gömma sig i flaskan. Denna mat- och vinkombination är som en gastronomisk tiopoängs konståkning på is utförd av skönheten och odjuret - där de olika parterna är som klippta och skurna för varandra. Rätten serveras ur en stor gryta, så passa på att bjuda hem alla vännerna på en riktigt minnesvärd höstmiddag.
————————————————————————————————————

Vin: Georg Breuer Riesling Sauvage 2004, nr 5899

Pris: 109 kronor




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!